Demokrater holder Trump på pinebænken før vigtig budgetafstemning

Store dele af USA's offentlige sektor risikerer at blive lukket, hvis ikke Senatet stemmer Trumps budgetaftale igennem.

Paul Ryan i spidsen for Repræsentanternes Hus, der i går stemte for at forlænge budgetaftalen til 16. februar. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, skal inden udgangen af i dag amerikansk tid have underskrevet en midlertidig finansiering af USA's offentlige budget, hvis ikke regeringen og dermed den offentlige sektor skal lukkes.

Finansieringsforslaget blev i aftes stemt igennem i Repræsentanternes Hus, så nu er aftalen sendt videre til Senatet. Her har Republikanerne flertal i Senatet, men aftalen skal stemmes igennem med 60 ud af de 100 stemmer, og flere senatorer - både demokratiske og republikanske - har allerede sagt, at de vil stemme imod aftalen.

Derfor taler præsidenten selv med folk fra begge sider i forsøget på at få opbakning til at forlænge budgettet midlertidigt til 16. februar.

Den republikanske senator Rand Paul fra Kentucky har allerede sagt, at han ikke vil stemme for budgetaftalen. (Foto: © Aaron Bernstein, Scanpix)

Det fortalte budgetdirektør Mick Mulvaney på et pressemøde fredag eftermiddag.

- Præsidenten har spillet en aktiv rolle rolle i forhold til at få de nødvendige stemmer i Repræsentanternes Hus og vil gøre alt for at undgå en lukning af den offentlige sektor, sagde han og tilføjede at en eventuel lukning vil se anderledes ud end i 2013.

Mick Mulvaney (tv.) ved pressemødet fredag eftermiddag. (Foto: © MARK WILSON, Scanpix)

Da flere republikanske senatorer allerede har meldt sig usikre, afhænger meget af demokraterne.

Stemmes aftalen ikke igennem, ryger finansieringen af USA's offentlige sektor, hvilket fører til, at flere offentlige instanser lukker og mange hundrede tusinder bliver sendt hjem fra arbejde, forklarer professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Jørn Brøndal.

- De ikke-vitale dele af regeringsapparatet bliver lukket. Eksempelvis vil 90 procent af skattevæsenet bliver sendt hjem, og halvdelen af den civile stab i forsvarsministeriet vil blive sendt hjem, fortæller han.

Mange tusinder bliver påvirket

Mange tusinder vil blive påvirket af en eventuel lukning, men for amerikanerne er det ikke et helt ukendt fænomen, at politikerne ikke når til enighed om en budgetaftale.

Det er sket flere gange under præsident Bill Clinton og senest i 2013 under Barack Obama, der ikke kunne få Republikanerne til at stemme for statsbudgettet.

Og det får mest af alt også politiske konsekvenser, siger Jørn Brøndal.

- Det er noget, mange amerikanere vil mærke i deres dagligdag, men det har ikke langvarige økonomiske konsekvenser. Det er de politiske konsekvenser på den lange bane, man tænker på, siger han.

Uenighed om "dreamers"

Udover uenigheder om udgifter til blandt andet militæret og grænsekontrol, er et af stridspunkterne også den såkaldte DACA-aftale, som handler om mange hundreder tusinde unge "dreamers", hvis forældre er illegale indvandrere.

Demokraterne har de seneste måneder kæmpet for, at de mange unge juridisk skal beskyttes fra at blive deporteret.

To senatorer fra Virginia, Tim Kaine og Mark R. Warner, understregede i går, at de ikke kan stemme for en aftale, der ikke indeholder en løsning for de såkaldte dreamers.

- De her problemer går ikke væk og skal håndteres omgående, siger de i en fælles udtalelse.

En lukning af den offentlige sektor og hjemsendelse af tusindvis af medarbejdere er ifølge avisen Washington Post aldrig før sket, mens et parti har flertal i begge kamre i Kongressen.

Her er nogle af de funktioner, der bliver ramt, hvis den offentlige sektor lukker.

  • Nationalparker og museer I 2013 lukkede alle nationalparker og gæster blev bedt om at forlade parkerne. Ifølge national non-profit park-organisation resulterede det i et tab på 750.000 gæster. Parkerne vil dog forblive åbne, men driftopgaver som for eksempelvis at tømme skrald vil ikke blive løftet, bekræftede Mick Mulvaney.

  • Skattevæsenet Skattevæsenet sendte 90 procent af deres medarbejdere hjem i 2013, hvilket blandt andet resulterede i at udbetaling af for meget betalt skat blev forsinket.

  • Retsvæsenet Landets domstole, inklusive Højesteretten, fungerede som normal. Domstolene har økonomiske midler til at fortsætte helt normalt i omkring tre uger uden at få tilføjet yderligere.

  • Sociale ydelser Det havde ikke den store effekt på udbetaling af sociale ydelser bliver ikke forsinket, men der kan komme forsinkelser i behandling af nye ansøgere.

  • Lån Godkendelse af lån blev forsinket, da verificering af personlige oplysninger som for eksempel årsindkomst og personnummer ikke var mulig.

  • Militæret Militær personale vil stadig skulle udføre deres opgave, men vil ikke få udbetalt løn. Det samme gælder eksempelvis brandmænd.