Deltavarianten kan udfordre sommerferien i Europa. Til august er ni ud af ti nye tilfælde smittet med den

Flere sommerdestinationer indfører nye restriktioner for at bremse smitte med deltavariant.

Delta-varianten spreder sig i Europa, og flere lande er begyndt at nedlukke igen. (Grafik: Morten Fogde Christensen)

Første bølge, anden bølge og Delta-bølge.

Mens Danmark gradvis genåbner og gør klar til sommerferien, genindfører en række europæiske lande restriktioner grundet smittestigning med Delta-varianten.

Tidligere denne uge lød meldingen fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og - kontrol (ECDC), at Delta-varianten vil være den dominerende virusvariant i EU, når vi når slutningen af august.

- Delta-varianten er mere smitsom end andre varianter i omløb. Vi vurderer, at den ved udgangen af august vil udgøre 90 procent af nye tilfælde i EU, sagde Andrea Ammon, direktør i ECDC.

Herunder kan du se, hvordan smitten med Deltavarianten udvikler sig. Men tallene er mere usikre i nogle lande end andre, fordi landene ikke sekventerer lige meget - altså bestemmer, hvilken variant, der er skyld i smitten.

Foreløbige data viser, at varianten også kan inficere personer, der kun har modtaget første dosis af de aktuelt tilgængelige vacciner (Pfizer/Biontech og Moderna).

- Det kan medføre en risiko for, at de mere sårbare personer smittes og oplever alvorlig sygdom og død, hvis de ikke er fuldt vaccineret, bemærker Andrea Ammon videre.

Ifølge ESDC er omkring 30 procent af EU-borgere over 80 år og cirka 40 procent over 60 år endnu ikke fuldt vaccineret.

Derfor indfører flere europæiske lande endnu engang restriktioner for at bremse smitten.

Det kan få konsekvenser for sommerferieplanerne rundt om på kontinentet - også selvom 19 lande fra lørdag bliver ændret til den grønne farve i Udenrigsministeriets opdaterede rejsevejledning, og ministeriet således ikke fraråder rejser til landet.

For smitten kan godt være faldende, mens andelen af sekventerede prøver med Delta-varianten stiger. Få overblikket her.

Storbritannien

London Eye. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Spredning af smitte med Delta-varianten, der nu tegner sig for mere end 90 procent af nye smittetilfælde i Storbritannien, fik den britiske premierminister, Boris Johnson, til at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af England med fire uger på grund af variantens hurtige spredning.

Derfor må waliserne ikke deltage i storskærmsarrangementer under morgendagens fodboldbrag mod Danmark.

Portugal

Også i Portugal kæmper de med den nye corona-variant. Over 90 procent af nye smittetilfælde er med Delta-varianten.

For en måneds tid siden åbnede Portugal sine grænser for briterne, der gerne ville på ferie i landet. Det vakte stor glæde.

Men nu udgør deltavarianten over halvdelen af smittetilfældene, og det har ført til at restauranter og caféer i hovedstaden, Lissabon, skal lukke klokken 15.30 i weekenden. Samtidig må beboerne og turister kun forlade byen med en negativ PCR-test, kviktest, eller hvis de kan dokumentere, at de er vaccinerede eller tidligere smittede - for eksempel med et coronapas.

Turister er undtaget ovenstående krav, hvis de er på vej til en endelig feriedestination eller på vej hjem og kan fremvise booking.

Tyskland

Brandenburger Tor i Tysklands hovedstad, Berlin. (arkiv) (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix Denmark)

I Tyskland tegner Delta-varianten sig for 15 procent af sekventerede corona-prøver. Den smitsomme corona-variant Delta er også kommet øverst på dagsordenen på det EU-topmøde, der afsluttedes i dag.

Forud for mødet sagde den tyske kansler, Angela Merkel, at Europa befinder sig på "tynd is" på grund af den nye variant. Derfor vil hun på mødet arbejde for en fælles EU-indsats mod den smitsomme variant.

- Selvom der er noget at have håbet i, så er pandemien ikke ovre, især ikke i verdens fattigere lande. Og i Tyskland og Europa bevæger vi os stadig på tynd is, siger hun ifølge AP.

Italien

Op til 25 procent af de samlede smittetilfælde i nogle italienske regioner er knyttet til delta-varianten. Det er en stigning fra op fra kun en procent registreret den 18. maj, rapporterede Corriere della Sera torsdag på baggrund af interview med Pietro Forestieri, præsident for Ceinge-Biotecnologie Avanzate-instituttet i Napoli.

- Vi er nødt til at være forberedt på en progressiv og konstant stigning i disse tal, siger Forestieri til avisen.

Rusland

Hedebølge i den russiske hovedstad, Moskva. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Ritzau Scanpix)

I Rusland har den smitsomme Delta-variant fået smitten til at eksplodere.

Torsdag registrerede Rusland mere end 20.000 nye sager og 569 dødsfald - det højeste tal siden januar.

I et interview fortæller Moskvas borgmester, at de har været nødt til at genåbne de felthospitaler, der tidligere blev taget i brug under pandemien. Og at det især skyldes delta-varianten, der nu udgør 90 procent af smittetilfældene i Moskva.

Frankrig

Eiffeltårnet i den franske hovedstad, Paris. (Foto: © Bertrand Guay, Ritzau Scanpix)

Selvom smitten i Frankrig er faldet, giver Delta-varianten bekymring i den sydvestlige del af i landet. Torsdag besøgte premierminister Jean Castex regionen Les Landes, hvor varianten tegner sig for 70 procent af nye af infektioner. Generelt i Frankrig menes varianten at stå bag omkring 10 procent af tilfældene.

Artiklen er opdateret med yderligere informationer om Portugal.