To danske statsborgere er blevet såret i et knivangreb i det centralafrikanske land Gabon. Det oplyser landets forsvarsminister, Etienne Massard, ifølge nyhedsbureauet AFP.
Ifølge det lokale medie, L'Orient le Jour, er den ene af dem hårdt såret.
Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Etienne Massard arbejder de to danskere for mediet National Geographic.
Det danske udenrigsministerium bekræfter overfor DR Nyheder, at to danskere i Gabon er kommet til skade, men kan ikke kommentere sagen yderligere.
https://twitter.com/larsloekke/status/942181499155173377?ref_src=twsrc%5Etfw
Forsvarsministeren i Gabon fortæller til AFP, at angrebet fandt sted i landets hovedstad, Libreville. Her blev de to danskere angrebet, mens de ifølge ministeren købte ind i et af byens turistområder.
De to danskere er blevet indlagt på et hospital i hovedstad, oplyser regeringstalsmand Alain-Claude Bilie By Nze ifølge Ritzau.
Gerningsmanden er ifølge Etienne Massard en 53-årig mand, der er fra Niger men boet i Gabon i 19 år, og han er blevet anholdt på stedet.
Han har ifølge ministeren forklaret, at han stak de to danskere ned som en slags hævn for, at USA's præsident, Donald Trump, i forrige uge annoncerede, at han anerkender Jerusalem som hovedstad i Israel og flytter de forenede nationers amabassader dertil fra Tel Aviv.
- I sine første udtalelser fortalte han, at han handlede i gengældelse for USA's angreb mod muslimer og anerkendelse af Jerusalem som hovestad i Israel, siger Etienne Massard og fortæller, at manden er hørt blevet råbe "Allahu Akbar" (Gud er stor, red.) under angrebet.
- En isoleret hændelse
Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver på Twitter, at han sender sine tanker går til de sårede og de pårørende.
'Min medfølelse og mine tanker er hos dem og deres pårørende. Indikationer på at angrebet er politisk motiveret. Fylder mig med vrede. Vi må aldrig acceptere brutal vold mod uskyldige.'
Gabon er et relativt lille land i det vestlige Centralafrika, hvis areal er seks gange større end Danmarks. Befolkningstallet er dog kun på omkring to millioner, der tilhører et hav af etniske grupper og bekender sig til en række forskellige religioner.
Langt størstedelen af befolkningen er kristne, mens en femtedel bekender sig til naturfolkets religioner. Kun én procent af landets befolkning er muslimer, og derfor kommer et angreb med et angiveligt islamistisk motiv også bag på DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen:
- Det virker ret utroligt, at det er sket lige præcis i Gabon. Der bor ikke særlig mange mennesker, og der bor for den sags skyld heller ikke særligt mange muslimer, så det er ikke et særligt oplagt sted, at et angreb som det her skulle finde sted, siger han.
Det danske udenrigsministerium har ingen såkaldt rejsevejledning for Gabon. Rejsevejledninger bliver udarbejdet for lande med særlig risiko på grund af krig, fare for terrorisme, uroligheder, naturkatastrofer og lignende.
Regeringen i Gabon betragter episoden som en isoleret handling, siger Etienne Massard i en tale, der ifølge AFP er blevet vist på tv:
- På grund af sagens alvorlighed blev en efterforskning øjeblikkeligt åbnet under ledelse af anklagemyndigheden i Libreville.
- Oven på denne kujonagtige, afskyelige og forfærdelige handling vil regeringen forsikre om, at Gabon ikke bliver en skueplads for angreb mod vores måde at leve på, siger han og opfordrer folk til at forblive forsigtige.