Dansker om voldsom nat i Yemen: Alle måtte søge i beskyttelsesrum

Saudiske bomber overraskede natten til torsdag befolkningen i Yemen, der er på randen af borgerkrig.

En koalition ledet af Saudi-Arabien indledte natten til torsdag en militær aktion i Yemen.

Bombefly fra koalition gik målrettet efter den shiamuslimske Houthi-bevægelse, som har taget kontrollen med store dele af Yemen - blandt andet hovedstaden Sanaa.

Her befinder den danske sikkerhedsanalytiker Siris Hartkorn sig, og hun oplevede nattens luftangreb på nærmeste hold:

- Natten har været utroligt voldsom. Det kom lidt som en overraskelse - alle bombardementerne startede midt i nat og vækkede hele byen. Alle måtte søge i beskyttelsesrum. Det har jeg også selv gjort, fortæller Siris Hartkorn, der har firmaet Safer Yemen:

- Den yemenitiske befolkning er utroligt bekymrede over, hvad næste skridt bliver. Det er en rigtig voldsom eskalering.

Civile tab

Siris Hartkorn fortæller, at bombeangrebene var rettet mod militære mål. Men der ligger mange militære anlæg midt inde i Sanaa, så man forventer civile tab.

Nyhedsbureauet AFP oplyser, at mindst 17 civile har mistet livet efter nattens angreb.

Saudi-Arabien meddeler, at man efterkommer en appel om støtte fra Yemens præsident Abdrabbuh Mansour Hadi, ligesom man ønsker at beskytte befolkningen mod houthierne. Sidstnævnte argument vækker dog ikke særlig megen genklang i Yemen:

- Civile har faktisk ikke været et mål i konflikten indtil videre. Det har været en konflikt mellem politiske grupperinger og rebel-grupper. Civile har ikke været udsat - andet end, at de er trætte af krig og om noget trænger til en politisk aftale og fred, så de kan leve deres liv i nogenlunde sikkerhed, siger Siris Hartkorn.

Svær aktion

Mellemøstkorrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund siger, at Saudi-Arabien og de andre lande i koalitionen vil få svært ved at fordrive houthierne fra Yemen:

- Houthi-bevægelsen har været i Yemen i meget lang tid. Den yemenitiske regering har bombet dem jævnligt, før alt det her skete, og man har ikke kunnet slå dem ned.

Houthierne har deres højborg i det nordlige Yemen, hvor de kontrollerer et område, der grænser op til Saudi-Arabien - en placering, som kan være med til at forklare saudiernes interesse, påpeger korrespondenten.

- Saudierne kan godt bremse Houthiernes fremmarch, men det er ikke noget, som løser den meget komplicerede og voldsomme konflikt i Yemen, at man smider nogle bomber, siger Michael S. Lund.

Landoffensiv

Arabiske medier oplyser, at Saudi-Arabien står klar med 150.000 landsoldater, der kan rykke ind i Yemen, og saudiske kilder fortæller nyhedsbureauet Reuters, at en landoffensiv "kan blive nødvendig".

Michael S. Lund tvivler dog på, at saudierne er villige til sende landtropper i krig i Yemen. For det bliver i givet fald en hård kamp:

- Saudi-Arabien vil få det meget svært i det nordlige Yemen, der et bjergrigt område, hvor houthierne kan lave en guerillakrig, siger han.

Se et længere interview med Michael S. Lund om situationen i Yemen i videoen i toppen af artiklen.