Danske studerende forlader universiteter i Hongkong: 'Jeg er glad for, at jeg ikke skal være midt i balladen'

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer til ekstra opmærksomhed i Hongkong.

Ved Det Kinesiske Universitet i Hongkong har der været flere kampe mellem demonstranter og politiet. Her har en demonstrant bue og pil klar til kamp. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

De mange måneders kampe mellem demonstranter og politiet i Hongkong udgør en sikkerhedstrussel for de studerende på Det Kinesiske Universitet Hongkong.

Her har flere demonstranter omdannet området tæt på universitetet til en fæstning.

Derfor er al undervisning aflyst indtil den 6. januar - og de studerende er blevet bedt om at forlade området.

- Vi modtog en mail i går om, at al undervisning er blevet aflyst for resten af semesteret. De mener ikke, at vi er i sikkerhed længere. Så i dag har vi pakket vores ting og forladt skolen, fortæller 23-årige Johan Schack Petersen, der er udvekslingsstuderende fra Copenhagen Buisness School (CBS).

  • Udenfor Det Kinesiske Universitet bruger demonstranterne hjemmelavede våben til kampene. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)
  • Barrikader som denne er sat op flere steder omkring universitetet. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)
  • På andre universiteter forbereder demonstranter sig på at blive derinde i lang tid. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)
1 / 3

Johan Schack Petersen og flere andre studerende har fået nogle lejligheder stillet til rådighed af den danske sømandskirke i Hongkong, som de kan bruge, indtil de skal rejse.

- Det er lidt sørgmodigt. Vi har ikke nået at sige farvel til alle dem, vi har gået i skole med. Men jeg er glad for, at jeg ikke skal være midt i balladen, siger han.

I går opfordrede Danmarks Tekniske Universitet (DTU) sine 36 studerende i Hongkong til at pakke rejsetaskerne og komme hjem til Danmark.

Borgerservice: Vær særligt opmærksomme

Efter at en demonstrant blev skudt i brystet af en politibetjent først på ugen, er urolighederne eskaleret dag for dag.

Derfor opfordrer Udenrigsministeriets Borgerservice de danske studerende i Hongkong til at være særligt opmærksomme.

Desuden har man inviteret til et informationsmøde i morgen for alle nordiske studerende.

- Vi kommer til at fokusere på, hvad kan man gøre, når man nu er studerende i Hongkong og faktisk læser på nogle af de universiteter, hvor der virkelig er meget uro, forklarer Udenrigsministeriets Borgerservices direktør, Erik Brøgger Rasmussen.

Han tilføjer, at man endnu ikke er nået til det punkt, hvor man opfordrer alle studerende til at tage hjem til Danmark.

Ifølge Danske Universiteter - de otte danske universiteters samarbejdsorganisation - er der lige nu 156 studerende fra danske universiteter i Hongkong.

Konflikten i Hongkong

  • Siden marts har demonstranter stimlet sammen i Hongkongs gader. Demonstrationerne kom som reaktion på et forslag om en ny kontroversiel udleveringsaftale med Kina.

  • Her foreslog regeringen i Hongkong tilføjelser til landets udleveringslovgivning, der vil gøre det muligt for regeringen i Kina samt Taiwan og Macau at få mistænkte kriminelle udleveret til retsforfølgelse.

  • Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong.

  • Demonstranterne kræver blandt andet, at udleveringsaftalen helt droppes, at regeringsleder Carrie Lam træder tilbage, at der skal laves en uafhængig undersøgelse af påstået politivold, og at der skal være mere direkte demokrati i Hongkong.

  • Hongkong har semi-selvstændig status under parolen: ”Et land, to systemer”. Det betyder, at man har et relativt vestligt retssystem med blandt andet ytrings- og forsamlingsfrihed, mens Kinas retssystem jævnligt kritiseres for at være brutalt og omfatte tortur og unfair rettergang. Ordningen er sat til at udløbe i 2047, hvorefter Hongkong står til at komme under kinesisk styre.