Den amerikanske præsident, Donald Trump, har reageret hårdt på, at det syriske styre angiveligt angreb sin egen befolkning i et giftgasangreb i Idlib-provinsen tirsdag og dræbte mindst 86 personer.
Det amerikanske militær har nemlig natten til i dag angrebet en Assad-styret luftbase nær byen Homs med 50 Tomahawk-krydsermissiler.
Angrebet har straks fået Rusland til at indkalde et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd og fordømme USA.
Flere danske politikere har også reageret på angrebet, der indtil videre har kostet fire syriske soldater livet. Men her er der dog mestendels opbakning til den amerikanske præsidents ageren.
Venstre
Regeringspartiet Venstre har ikke noget at kritisere USA for i forbindelse med angrebet, fortæller udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.
- Vi har alle sammen set, hvordan det syriske regime har brugt noget af det værste, man overhovedet kan gøre. Han har brugt kemiske våben mod sin egen befolkning. Og når man gør det, så er det nødt til at have konsekvenser, siger ordføreren.
Michael Aastrup Jensen pointerer, at den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, havde røde linjer, som var imaginære grænser, som ikke måtte overtrædes, hvis den enkelte suveræne stat ville undgå konsekvenser.
- Problemet var, at de blev overtrådt gang på gang, uden at det fik konsekvenser. Derfor har vi set præsident Assad bruge kemiske våben igen og igen, siger han, men slår også fast, at det er vigtigt, at situationen ikke eskalerer yderligere.
Radikale Venstre
Hos oppositionspartiet Radikale Venstre ser man nattens angreb som et muligt vendepunkt, der kan være med til at løsne op for konflikten i Syrien.
Det fortæller udenrigsordfører Martin Lidegaard.
- Det kan blive en game changer i den syriske konflikt. Det er første gang, at USA har involveret sig direkte militært, og umiddelbart er det et helt forståeligt svar på et forfærdeligt gasangreb. Men det åbner også risikoen for en yderligere eskalering af konflikten, siger han.
Martin Lidegaard hæfter sig dog også ved, at det var et isoleret militært mål, som de amerikanske tropper angreb. Det mindsker ifølge ordføreren risikoen for en voldsom eskalering af konflikten.
Liberal Alliance
Hos Venstres regeringspartnere er der ikke lutter tilfredshed med amerikanernes militære skridt.
- Det er lidt foruroligende, fordi det er en eskalering af konflikten, og der er ikke nogen, som kan sige, hvordan det her vil ende, når man har Rusland og USA som aktive parter i den samme væbnede konflikt, siger udenrigsordfører Henrik Dahl.
Ordføreren mener ikke, at vi kan gøre noget for at forhindre USA i at foretage flere angreb mod Assad-styret.
- USA er en selvstændig stat, så vi kan ikke gøre andet end at følge det her fra sidelinjen. Vi kan tale om det, men ikke gøre noget, siger han.
Vesten bakker op - Mellemøsten fordømmer
Det er ikke kun danske politikere, som har reageret på Trumps angreb i nat.
Regeringer over hele verden har udtrykt henholdsvis deres vrede og opbakning til Trump-administrationens militære reaktion på Assad-styrets formodede gasangreb mod civilbefolkningen onsdag.
Blandt støtterne er flere af USA's vestlige samarbejdspartnere.
I en meddelelse kalder den britiske premierminister Theresa Mays talsmand angrebet et passende modsvar til det "barbariske angreb med kemiske våben, som blev udført af den syriske regering".
Angrebet får også opbakning fra Australiens premierminister, Malcolm Turnbull.
- Som I ved, udførte Bashar al-Assad syriske regime 4. april en chokerende krigsforbrydelse mod befolkningen i Syrien med et kemisk angreb i Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen...... Det var en forbrydelse, som krævede et hurtigt modsvar. Og i dag har USA svaret tilbage, lyder det blandt andet fra premierministeren ifølge Reuters, hvor han også fortæller, at USA havde orienteret Australien forud for angrebet.
Iran: Det vil styrke syriske terrorister
Donald Trump og hans administration har dog ikke udelukkende opbakning i det internationale samfund. Den russiske præisdent, Vladimir Putin, kalder angrebet en aggression mod en suveræn stat og en krænkelse af folkeretten, skriver Reuters.
Putin siger derudover, at den syriske regeringshær ikke har kemiske våben og afviser dermed igen, at det er Bashar al-Assad, der står bag angrebet i Idlib-provinsen tirsdag.
I Iran, der også ses som en af Bashar al-Assads allierede, fordømmer man kraftigt nattens angreb.
- Sådanne tiltag vil styrke terroristerne i Syrien (oprørerene, red), og det vil komplicere situationen i Syrien og i regionen, siger udenrigsministeriets talsmand, Bahram Qasemi, ifølge nyhedsbureauet ISNA.
USA har dog en støtte i Mellemøsten. Ifølge Reuters kalder Saudi-Arabien angrebet en "modig beslutning".
I en erklæring siger den saudiske regering, at Trumps missilangreb var det rette modsvar til "regimets forbrydelser mod sit folk", og at det skal ses i lyset af, at det internationale samfund er mislykkedes med at stoppe det via diplomatiet.
Det ved vi om angrebet indtil videre:
- •
Fredag 7. april affyrer USA op mod 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk luftbase fra de to krigsskibe USS Porter og USS Ross i Middelhavet.
- •
Missilerne er rettet mod landingsbaner, hangarer, kontroltårne og ammunitionslagre på flybasen Shayrat i Homs-provinsen i Syrien.
- •
Missilerne rammer klokken 3.45 lokal tid (2.45 dansk tid) og forvolder stor materiel skade ifølge syrisk militær.
- •
Angrebet er en reaktion på et kemisk angreb mod civile i den syriske by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen tirsdag 4. april, hvor mindst 86 mennesker døde.
- •
Kilder: NBC News, AFP og Reuters
Artiklen opdateres løbende
Også blandt vestlige politiske ledere.....