Det er glædeligt, at EU-landene nu endelig er blevet enige om at straffe Ungarns regering for ikke at spille efter de demokratiske spilleregler, som ellers er obligatoriske for alle medlemslandene.
Det mener den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, efter at medlemslandene i aftes blev enige om at indefryse små 47 milliarder kroner, som ungarerne ellers skulle have modtaget i støtte fra EU.
Årsagen er, at der er så omfattende problemer med korruption i landet, at EU ikke længere kan gardere sig mod, at støttemilliarderne ender i lommerne hos de forkerte mennesker.
Derfor skal den ungarske regering nu gennemføre 17 reformtiltag, der blandt andet skal styrke korruptionsbekæmpelsen i landet, før den igen kan få adgang til pengene.
- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det kommer til at gøre ondt på Viktor Orbán (den ungarske premierminister, red.), og at det vil få konsekvenser for ham længere nede ad vejen, siger den radikale politiker, der er medlem af den liberale Renew-gruppe i parlamentet.
Historisk nybrud
Det er den såkaldte retsstatsmekanisme, der er årsag til, at medlemslandene nu kan suspendere udbetalingerne til lande som Ungarn, som ikke overholder spillereglerne.
Det er en slags nødbremse, der kan hives i, hvis der opstår så store retsstatsproblemer i et land, at det kan ende med at skade EU’s samlede budget. Og ifølge Europa-Kommissionen risikerer korruptionen i Ungarn altså at gøre netop det.
Retsstatsmekanismen trådte i kraft for små to år siden, og det var især efter pres fra Europa-Parlamentet, at den blev stemt igennem. Der var nemlig flere lande, som strittede voldsomt imod - ikke mindst Ungarn og Polen, der også er under kritik for at se stort på retsstaten.
Det er første gang, at medlemslandene på den måde suspenderer EU-støtte til et medlemsland. Derfor er der tale om et historisk nybrud for unionen, der ellers i årevis har forsøgt at få ungarerne til at rette ind ad frivillighedens vej.
- Nu kan vi se, at den (retsstatsmekanismen, red.) begynder at bide. Og selvom jeg gerne ville være gået endnu længere – og selvom det er skrækkeligt, at det overhovedet er kommet så vidt med Ungarn – så er der grund til at glæde sig over, at den nu bliver taget i brug, siger Morten Helveg Petersen.
Uværdig situation
Pernille Weiss, der sidder i Europa-Parlamentet for De Konservative, er også glad for, at retsstatsmekanismen nu for første gang bliver taget i brug.
- Det skete under skrig og skrål fra Ungarns side, så den ser ud til at være effektiv, siger hun og tilføjer, at hele situationen dog har været "uværdig" for unionen.
Den ungarske regering havde nemlig i lang tid nægtet at nikke ja til en milliardstor EU-hjælpepakke til det krigsramte Ukraine, som skal træde i kraft ved årsskiftet.
Men den modstand droppede ungarerne i aften, da de havde fået godkendt deres corona-genopretningsplan, som kan give dem adgang til godt 43 milliarder tilskudskroner. Også her er der et krav om, at regeringen skal gennemføre en række tiltag, som blandt andet skal styrke retsstaten i landet, før de kan få adgang til pengene.
Men det var vigtigt for Ungarn at få blåstemplet planen inden 1. januar, for ellers havde de mistet 70 procent af de eftertragtede genopretningsmilliarder.
- Det er utrolig uværdigt, at Orbán tog ukrainerne som gidsel. Det burde simpelthen ikke kunne foregå. Men når det er sagt, er det på sin vis glædeligt, at vi nu får sendt pengene afsted til Ukraine, siger Pernille Weiss og tilføjer, at hun håber, at tiltagene kan presse Ungarn tilbage på den demokratiske kurs.
- Orbán har jo brug for pengene, så derfor bliver han nødt til at rykke sig. Men det er også en kompliceret opgave at rykke ham.
En succes for hele EU
Hos SF er europaparlamentariker Kira Marie Peter-Hansen også tilfreds med, at retsstatsmekanismen nu langt om længe er blevet taget i brug. Men hvor der først var lagt op til, at Ungarn skulle have indefrosset 56 milliarder kroner, blev det beløb i 11. time barberet ned til 47 milliarder kroner.
- Jeg synes ikke, at man skal gå på kompromis i forhold til retsstatsprincipperne, siger Kira Marie Peter-Hansen.
- Jeg tror dog, at det vil få en betydning for situationen i Ungarn, at vi nu indefryser pengene. Men den demokratiske forandring skal komme nedefra, altså fra oppositionen i Ungarn.
Nikolaj Villumsen, der sidder i Europa-Parlamentet for Enhedslisten, er også tilfreds med, at EU-landene nu smækker dele af kassen i over for Ungarn. Men det sker ti år for sent, mener han.
- Og desværre i en udvandet form, skriver han på Twitter.
- Alt for længe har vi været til grin for vores egne penge. Nu er det afgørende, at presset fortsættes, siger Nikolaj Villumsen.
I Ungarn er regeringen også glad for det kompromis, der nu skal formelt godkendes, før det kan træde i kraft. Regeringen har i de seneste måneder søsat en række reformtiltag, der skal imødekomme kritikken fra EU, og derfor er justitsminister Judit Verga overbevist om, at der ikke går længe, før ungarerne får adgang til alle pengene.
- Vi er på rette vej, hvad angår de milepæle og løfter, vi skal levere på, sagde hun her til formiddag, da hun ankom til rådsmøde i Bruxelles.
- Det her er en succes for hele EU.