Danske EU-politikere efterlyser vaccine-åbenhed fra von der Leyen: 'Hun har et stort ansvar for, at tingene er løbet af sporet'

Danske parlamentarikere kræver nu, at EU-Kommissionen begynder at spille med helt åbne kort, så folk kan vurdere, om der er blevet begået flere fejl.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er "ikke belastet af almindelig ydmyghed omkring sin persons fortræffeligheder", mener den konservative europaparlamentariker, Pernille Weiss. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Det er da kærkomment, at kommissionsformand Ursula von der Leyen efter længere tids kritik har erkendt, at EU's vaccinestrategi ikke kører helt så smurt, som hun ellers har givet udtryk for.

Det ændrer bare ikke på, at der i den grad mangler åbenhed fra Europa-Kommissionens side om udrulningen af strategien, og at kommissionsformanden selv bærer en stor del af ansvaret for den usikkerhed og vrede, der har spredt sig i flere medlemslande. Ikke mindst når det kommer til den store mangel på covid-19-vacciner, der koster både menneskeliv og forsinker genåbningen af Europa.

Det mener flere af de ledende danske europaparlamentarikere, efter at Ursula von der Leyen i går for første gang medgav, at der er blevet begået enkelte fejl undervejs, men at medlemslandene overordnet set er på rette vaccine-spor.

Derfor kræver de nu, at EU-Kommissionen begynder at spille med helt åbne kort, så folk kan vurdere, om der er blevet begået flere fejl.

- Lige nu er der tonsvis af rygter og myter om, hvad der er sket i den her proces, men jeg kan ikke få svar på, hvad der er op og ned. Det gør mig usikker, og det er skadeligt for både borgernes og myndighedernes tillid til strategien, siger europaparlamentariker Christel Schaldemose (S), der står i spidsen for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet.

- Der mangler altså åbenhed fra EU-Kommissionens side. Vi skal have klarhed over, om vi kan gøre mere nu og her for at få skaffet de ekstra doser, og så er det vigtigt, at vi får vendt hver en sten i denne sag.

Ikke belastet af almindelig ydmyghed

Kritikken af Ursula von der Leyen og Europa-Kommissionen har taget til i styrke i den seneste tid, især i de tyske medier, og den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen er glad for, at formanden nu har taget "noget af kritikken til sig". Men det er langt fra nok, understreger han, for der er begået "masser af fejl".

- Det handler om folk, der bliver smittet og dør, og derfor er der brug for, at man kan følge med i, hvad der sker, siger han.

Hos Venstre mener Morten Løkkegaard, at der er blevet udvist "en bekymrende mangel på overblik og gefühl" fra EU-Kommissionens side.

- Til at begynde med var jeg rolig og understregede, at vi havde en strategi, som vi lige skulle have gang i. Men nu står det klart for mig, at von der Leyen har et meget stort ansvar for, at tingene er løbet af sporet. Hun har haft gang i en farlig selvpromovering, siger han.

SF har sammen med sin gruppe i Europa-Parlamentet, De Grønne, også efterspurgt mere gennemsigtighed. Og De Konservatives europaparlamentariker, Pernille Weiss, efterlyser både selverkendelse og lydhørhed fra formandens side.

- Ursula von der Leyen har tilsyneladende valgt at sætte sig på hele corona-håndteringen, og det skaber denne kunstige slowmotion. Derfor er der brug for, at hun rækker ud og inddrager flere kommissærområder, så der kommer meget mere fokus på de samfundsøkonomiske konsekvenser af pandemien. For coronaen er noget, vi kommer til at skulle forhold os til i meget lang tid, siger Pernille Weiss, som ellers er en del af samme politiske familie som kommissionsformanden, der kommer fra Tysklands kristenkonservative CDU.

- Ursula von der Leyen er ikke belastet af almindelig ydmyghed omkring sin persons fortræffeligheder.

Fokus på fejlfrihed

Normalt står EU-landene selv for at indkøbe vacciner til deres borgere, men i juni sidste år besluttede de at slå sig sammen og købe vaccinerne mod covid-19 i fællesskab.

Europa-Kommissionen skulle lede forhandlingerne, men medlemslandene var ansvarlige for at udarbejde den fælles indkøbsliste og beslutte, hvad der skulle lægges vægt på over for vaccineproducenterne – heriblandt at priserne på doserne skulle være på et leje, hvor alle lande kunne være med, at der skulle satses på flere forskellige producenter, og at medicinalvirksomhederne skulle tage ansvar, hvis der opstod problemer.

Fra begyndelsen af har der været bred opbakning blandt Folketingets partier til EU's vaccinestrategi. Det er der stadigvæk - både i København og i Bruxelles.

- Danmark er et lille land, og selvom vi har mange penge, ville vi ikke nødvendigvis være kommet forrest i køen, hvis vi skulle have kæmpet med store lande om vaccinerne, siger Christel Schaldemose og tilføjer, at hun ikke på nuværende tidspunkt kan sige, om landene og EU-Kommissionen skulle have lagt vægt på andre kriterier, eller om aftalerne med vaccineproducenterne har været for dårlige.

- Men det er både dumt og naivt at forvente, at man under sådan en pandemi, som man ikke har set fortilfælde af, ikke kommer til at begå fejl undervejs. Og kommissionen har hidtil virket meget optaget af at fremstå fejlfri, siger hun.

EU er 'et tankskib'

Ursula von der Leyen udtalte torsdag til flere europæiske medier, at Europa-Kommissionen under forhandlingerne havde for lidt fokus på, om vaccineproducenterne overhovedet kunne levere doserne til tiden. Det har nemlig vist sig, at både Pfizer/BioNTech og AstraZeneca har haft produktionsproblemer, der har forsinket leverancerne til EU-landene.

- Det er en bitter lektie at lære, som vi helt bestemt har undervurderet, sagde kommissionsformanden og tilføjede, at EU er "et tankskib og ikke en speedbåd", og at det forsinker processen.

Men det er en noget tyndbenet undskyldning, mener Christel Schaldemose, for Storbritannien har ikke de samme problemer. I skrivende stund er 16,2 procent af briterne i gang med at blive vaccinereret, mens det kun er 5,2 procent af danskerne, der er gået i gang.

- Selvom hun har ret i, at EU er et tankskib, så kunne man sagtens have været mere åben om, at det gik for langsomt. Og hvis Europa-Kommissionen i løbet af efteråret havde sagt det højt, havde Ursula von der Leyens undskyldning været mere troværdig i dag, siger den socialdemokratiske politiker.

- Når hun gerne vil have æren, må hun også tage ansvaret, når det er hende, der er øverste kvinde i EU-butikken.

Kan vi producere mere?

Både Venstre, De Radikale og De Konservative mener, at der allerede nu er tegn på, at der har været fejl i den vaccinestrategi, som medlemslandene blev enige om i sommer.

Morten Løkkegaard peger blandt andet på, at politikerne skulle have handlet meget mere, "som om vi var i nød", da de fastsatte indkøbskriterierne – heriblandt at spørgsmålet om prisen på vaccinerne, som på det tidspunkt stadigvæk var under udvikling, skulle have fyldt mindre.

- Det kræver ikke mange års skolegang at forudse, at der ville komme slagsmål om vaccinerne, hvis først de blev udviklet færdig, siger han.

Morten Helveg Petersen tilføjer, at der er brug for en kritisk udredning af forløbet, når landene på et tidspunkt er på den anden side af pandemien. Nu og her er der derimod brug for, at Europa-Kommissionen gør alt for at undersøge, om man kan øge produktionskapaciteten, så EU-borgerne kan få flere doser.

Tidligere på ugen fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at sundhedsmyndighederne har været gang med at undersøge, om danske medicinalvirksomheder kan hjælpe til med enten at producere vaccinen eller fylde den på hætteglas. Regeringen har samtidig opfordret EU-Kommissionen til at få alle tænkelige virksomheder og medlemsstater "til at involvere sig i dette arbejde, så vi kan få øget produktionskapaciteten af vacciner mod covid-19".

Thierry Breton, der er EU-kommissær for det indre marked, har meddelt, at han nu vil undersøge det nærmere, og det møder glæde hos Venstre.

- Selvom vi har mistet værdifulde uger, er jeg også fortrøstningsfuld, siger Morten Løkkegaard.

På onsdag skal Ursula von der Leyen debattere vaccinestrategien med Europa-Parlamentet.