55 danske elever fra Ørestad Skole i København var helt tæt på dagens angreb i London, der efterforskes som en terrorhandling.
Eleverne, der går i 8. klasse, er på studietur i den britiske hovedstad og stod kun 20 meter fra en af de personer, som blev ramt af den bil, der kørte adskillelige mennesker ned på Westminster Bridge.
- De er kun 13-15 år, og pludselig vælter folk rundt på jorden. De bliver gennet afsted af politiet og kan ikke komme nogle steder, siger Flemming Dahlqvist, souschef på Ørestad Skole.
- Det var rigtigt voldsomt for dem, og der dukker en masse billeder op i hovedet på dem fra terrorangrebene i Paris, Berlin og Bruxelles.
Eleverne reagerer forskelligt
Flemming Dahlqvist befinder sig i København, men har løbende kontakt med de lærere, som er med på studieturen.
Elever og lærere var samlet til pause ved Westminster Bridge, der ligger tæt på det britiske parlament. Kort tid efter episoden på broen blev en politibetjent ved parlamentet stukket ned af føreren af bilen.
- Der er stor forskel på, hvordan eleverne reagerer. Nogle tager det helt fint, mens andre er meget rystede.
- Elever og lærere støtter nu hinanden og snakker om den voldsomme oplevelse, siger Flemming Dahlqvist
Lærere: Ring hjem til mor og far
Kort tid efter angrebet kontaktede eleverne deres bekymrede forældre.
- Det gode er, at alle børn har en mobiltelefon, så det første, de fik besked på at gøre, var at ringe til deres mor og far, siger Flemming Dahlqvist.
- De fortalte alle, at de var ok.
Flemming Dahlqvist fortæller, at skolen også har skrevet ud til forældrene via intranettet. I beskeden oplyser ledelsen, at de følger situationen tæt og hele tiden får meldinger om, hvordan eleverne har det.
- Vi forsøger at berolige forældrene og sige, at vi tænker på deres børn.
- Lige nu er det bedst, at eleverne er sammen, så de kan bearbejde oplevelsen. Det er ikke godt at afbryde turen, så de bliver adskilt, siger Flemming Dahlqvist.
Skolen har nødplan ved terrorangreb
Ørestad Skole har sammen med skoleforvaltningen lavet en aftale med to psykologer, som er klar til at rejse til London, hvis der skulle være behov for det, eller tage imod eleverne, når de efter planen lander i Danmark på fredag.
Aftalen er en del af skolens nødplan for terrorangreb eller andre ulykker på skolen. I planen er der blandt andet beskrevet, hvordan kommunikationen mellem skolen og forældrene foregår, og hvem der har kontakt til pressen.
- Vi følger planen lige nu, siger Flemming Dahlqvist.
- Og vi vil da også se på, hvordan den fremover også kan omfatte studieture. Det kunne jo desværre også være sket, hvis en 4. klasse havde været i Tivoli.