Danske Berit har overnattet i Kabul lufthavn: 'Det farligste, jeg nogensinde har været med til'

Danske Berit har fået lov at komme med et amerikansk fly ud af Kabul i Afghanistan, men lige nu er der slet ingen fly, der letter.

Desperate afghanere trodser tungt bevæbnede amerikansk militær i Kabuls lufthavn i kampen for at slippe væk fra den militante islamistiske bevægelse Taliban. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen beskrev vi i billedteksten Taliban som værende en terrororganisation. Den beskrivelse er ikke korrekt og er nu rettet til en militant islamistisk bevægelse.

Det er dybt kaotiske billeder, der lige nu kommer fra lufthavnen i Kabul, hvor tusindvis stadig venter på at blive evakueret ud fra Afghanistan.

Desperate afghanere er strømmet til den militære del af lufthavnen, som ind til for kort tid siden var det eneste sted, der afgik fly fra. Og netop her har danske Berit befundet sig i nat, forklarer hun til DR Nyheder.

Men hun sad, som tusindvis af civile afghanere, på den forkerte side af muren, nemlig inde på den civile del af lufthavnen.

- Jeg har siddet udenfor hele natten i det område, der lige nu er fuldstændig kaotisk. Der er titusinder personer på hele lufthavnsområdet, og det er det farligste, jeg nogensinde har været med til, siger Berit.

DR Nyheder er bekendt med hendes fulde identitet, men har valgt at anonymisere hende af sikkerhedshensyn.

  • Den eneste vej ud af Kabul er for mange nu Kabul Lufthavn. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Den er lige nu kontrolleret af amerikanske styrker. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Civile fly blev blokeret i weekenden, hvor kun militære fly fik lov at lande og lette. (Foto: © Wakil Kohsar, Ritzau Scanpix)
  • I skrivende stund er der dog slet ingen fly, der afgår fra Kabul. (Foto: © Reuters Tv, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Porten fra den civile del af lufthavnen til den militære del af lufthavnen er for mange den eneste vej ud af Kabul, og Berit prøver at forklare sin oplevelse.

- Forestil dig Roskilde Festival gange 100 med paniske afghanere med et meget højt temperament. De er alle fuldstændig panikslagne. Militæret kunne ikke holde dem tilbage. De kunne ikke styre dem, siger hun.

Først da afghanerne fik forceret mur, pigtråd og tungt bevæbnede amerikanske soldater og trængte ind på den militære del af lufthavnen, fik hun overbevist en amerikansk soldat om at lukke hende ind, forklarer hun.

- Så kom vi inden for porten. Men det var helt ekstremt, siger hun.

På scooter i komplet kaos

Taliban tog Kabul langt hurtigere, end de fleste havde forudset, og da meldingen kom om, at Taliban var på vej ind i Kabul, forlod Berit alt.

På ti minutter pakkede hun sine ting og blev på en scooter fragtet til lufthavnen af en medarbejder. De var langt fra de eneste, som forsøgte at komme frem i Kabul, som var en stor trafikprop.

- Vi nærmest løftede en scooter hen imellem og ud imellem en masse biler.

Kaos på vejene mod lufthavnen i Kabul. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Medarbejderen er sammen med Berit i lufthavnen lige nu. Han skal med ud, understreger hun.

- Det er han simpelthen nødt til. Jeg og nogle af dem, jeg har været sammen med, havde ikke overlevet det her, helt bogstaveligt, hvis han ikke havde hjulpet.

Det er mere, end hvad hun kan sige om de danske myndigheder.

- Danmark har jo glimret ved på ingen måde at meddele noget som helst, vi kunne bruge til noget. Vi får plads på et amerikansk fly til Qatar. Danskerne har vi fuldstændig opgivet, siger Berit.

Jeppe Kofod: - Vi er udfordret af situationen på jorden

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at myndighederne gør alt, hvad de kan for at få danskere og afghanere med bånd til Danmark evakueret fra Afghanistan, men situationen i lufthavnen giver store problemer.

- Civile har bestormet lufthavnen, og titusindvis er inde i lufthavnen. Der er skyderider, der er vold, der er kaos. Vi gør alt, hvad der er menneskeligt muligt fra vores side for at hjælpe, men vi er udfordret af situationen på jorden, som selvfølgelig er ude af vores hænder, og derfor er vi også afhængig af, at Kabul Lufthavn kommer til at fungere igen, så vi kan få hjulpet folk ud af Kabul, siger han her til aften.

Men har I styr på alle danskere, der er dernede?

- Vi har god kontakt til vores lokalansatte og andre grupper. Der er også, og det er lidt uforståeligt for mig, omkring 60 danskere, som har henvendt sig bare inden for de sidste par døgn. Selvom jeg flere gange har opfordret dem til at rejse ud af Afghanistan, så er det først i allersidste øjeblik, de henvender sig for at få hjælp. Dem skal vi selvfølgelig også forsøge at hjælpe.

Lufthavn er gået i stå

I Kabul ved Berit ikke, hvornår hun får plads i et fly, men lige nu er der slet ikke noget fly, der letter.

Menneskemasserne på landingsbanerne forhindrer fly i at lande og lette, og selvom der er massiv militær tilstedeværelse, er problemet voldsomt.

  • Afghanere løber langs med amerikansk militært fly, mens andre er kravlet op på flyet, mens det kører. (Foto: © Uncredited, Associated Press)
  • Der er mennesker over alt i lufthavnsområdet, og det forhindrer fly i at lande og lette. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Satellitbilleder viser, hvordan fly står stille blandt menneskemængder på jorden i Kabul trods kraftige bestræbelser på at evakuere folk fra landet. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
1 / 3

- Jeg har aldrig i hele mit liv oplevet noget så kaotisk, uprofessionelt og ikke-koordineret af det internationale samfund. Jeg havde aldrig forestillet mig, at det med så meget militær ville lykkes for folk at klatre ind over murene, siger Berit fra lufhavnen i Kabul.

- Det er surrealistisk.