Dansk nødhjælpsorganisation trækker sig ud af Syrien

Tyrkiets offensiv tvinger Folkekirkens Nødhjælp til midlertidigt at stoppe alle aktiviteter i området.

Ifølge FN har Tyrkiets offensiv i det nordøstlige Syrien sendt 100.000 mennesker på flugt. Nu har danske Folkekirkens Nødhjælp indstillet sine projekter i området på grund af faren. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Den danske nødhjælpsorganisation Folkekirkens Nødhjælp har af sikkerhedsmæssige årsager stoppet alle sine aktiviteter i Syrien.

Det sker, efter Tyrkiet har igangsat en større militæroperation mod de YPG-kontrollerede områder i regionen, der ifølge FN har drevet 100.000 mennesker på flugt.

- Jeg kan bekræfte, at vi har været nødt til midlertidigt at stoppe vores aktiviteter på grund af sikkerhedssituationen i landet, siger Jonas Nøddekær, international direktør hos Folkekirkens Nødhjælp.

Oplyser om mine-faren

Organisationen driver forskellige projekter i området, der skal hjælpe de lokale indbyggere. Blandt andet hjælper den danske organisation med genopbygningen af de krigshærgede områder samt uddanner lokalbefolkningen i, hvordan man tager sig i agt for miner og andet ueksploderet ammunition.

Alt sammen aktiviteter, der nu er indstillet. Jonas Nøddekær oplyser, at man ikke har danske nødhjælpsarbejdere i området.

En syrisk kvinde modtager nødhjælp, efter den tyrkiske militære offensiv har tvunget hende til at forlade sit hjem på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. (Foto: © Delil Souleiman, Scanpix)

Ifølge DR Nyheders mellemøstkorrespondent er det her blot endnu en konsekvens ved den offensiv, der er i gang.

- Der er mange lokale i området, der har det svært i forvejen, og nu bliver det bare endnu mere svært at få hjælpen frem, siger Michael S. Lund, der mødte medarbejdere fra Folkekirkens Nødhjælp på den irakiske side af grænsen, da de havde forladt Syrien.

Vanskelige betingelser

Han fortæller, at andre nødhjælpsorganisationer fortsat arbejder i området, men betingelserne er vanskelige.

- Det bliver slet og ret sværere at hjælpe og komme rundt til mennesker i nød, når bomberne falder, siger Michael S. Lund.

Tyrkiet vil med sin offensiv oprette en såkaldt 'sikkerhedszone', der strækker sig 30 kilometer ind i Syrien.

Tyrkiets militæroperation, der blev indledt onsdag, er rettet mod kurdiske grupper - blandt andet YPG, som Tyrkiet betragter som en terrororganisation. YPG har dog været en vigtig allieret for den USA-ledede koalition i krigen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat, hvorfor operationen også er blevet kritiseret i skarpe vendinger.