Dansk mission i Irak er usikker - invitation fra Irak mangler

Forsvarsminister Trine Bramsen håber, at situationen omkring Irak vil være afklaret i løbet af kommende dage.

- Det er klart, at vi kan ikke være i Irak, hvis ikke Irak ønsker det, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) før et forsvarsministermøde onsdag. (Foto: © Ognen Teofilovski, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Nato har endnu ikke modtaget en invitation fra Irak, der skal danne grundlag for, at Danmark kan overtage ledelsen af en træningsmission senere i år.

- Det er klart, at vi kan ikke være i Irak, hvis ikke Irak ønsker det, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) før et forsvarsministermøde onsdag.

Efter en første arbejdssession på Nato-mødet er ministeren dog mere optimistisk i forhold til missionen, hvis overordnede mål er, at irakiske styrker skal bekæmpe Islamisk Stat.

- Jeg håber meget, at når vi står her i morgen - eller en af de næste dage - så kan vi også sige, at vi er klar til at overtage træningsindsatsen i Irak, siger ministeren.

Nato har sat træningsmissionen i Irak på pause efter amerikanske angreb i januar. Generalsekretær Jens Stoltenberg understreger, at Nato fortsat er i Irak.

- Vi er i Irak i dag, og vi er i Irak på baggrund af en invitation fra Irak. Vi er i tæt dialog med den irakiske regering om at udbygge missionen yderligere, siger han.

Nato skal overtage opgaver

De allierede har onsdag truffet en principbeslutning om at øge alliancens træningsmission i Irak. Målet er, at Nato skal overtage opgaver, som er blevet varetaget af en amerikansk-ledet koalition til bekæmpelse af Islamisk Stat.

- Nato optrapper kampen mod international terrorisme, siger Stoltenberg.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har efterlyst, at de europæiske allierede tager et større ansvar i Irak, så presset på den amerikanskledede koalition lettes.

USA's Nato-ambassadør, Kay Bailey Hutchison, har før onsdagens møde i Bruxelles sagt, at Natos aktuelle planer er det, som Trump har ventet på:

- Jeg mener helt sikkert, at dette er, hvad præsident Trump har bedt om.

Forsvarsalliancen havde håbet, at Irak ville bekræfte invitationen til Nato før mødet i Bruxelles.

Pause efter drab på iransk general

Canada leder nu den mission, som Danmark skal overtage. Men missionen er aktuelt sat på pause.

Det er sket efter USA's angreb i januar i Irak. Her dræbte USA en iransk general, og det har forværret et i forvejen anstrengt forhold mellem de to lande. Også lederen af en pro-iransk styrke blev dræbt af amerikanerne.

Disse angreb skete kort efter nytår. Parlamentet i Bagdad har siden vedtaget en resolution, der siger, at Irak skal sende alle udenlandske soldater i landet ud.

Resolutionen er ikke bindende, og det er uklart, hvor stor opbakningen til den er, da en stor del af medlemmerne ikke deltog i afstemningen.

Det, at man nu lægger op til, at soldater - også danske - skal skifte fra at være amerikanskledede koalitionsstyrker til at være under Nato-flag, kan ændre stemningen, mener den danske forsvarsminister:

- Det er min helt klare vurdering, at Nato kan noget andet, end koalitionen kan. Nato-flaget kan noget andet, og det sender nogle andre signaler.

- Det er også derfor, at mødet her er så interessant. For Nato kan rent faktisk være nøglen til at løse den meget tilspidsede situation i Irak på nuværende tidspunkt, siger Bramsen.

Den politiske situation er uafklaret i Irak i øjeblikket. Den valgte premierminister er i færd med at danne en regering, og dialogen med Irak går via den fungerende regeringschef.

/ritzau/