Dansk-israeler i Tel Aviv: 'Jeg har ikke sovet i 48 timer'

Israel blev i nat ramt af et iransk luftangreb.

Sarah Rapaport bor med sin familie i den israelske by Telaviv.

For Sarah Rapaport var det ikke angrebet i nat, der var det værste. Det var timerne og dagene op til, da meldingerne om et forestående iransk angreb blev sværere og sværere at ignorere.

- Det hårdeste var ventetiden. Jeg har ikke sovet i 48 timer op til. Det var den her spænding i hele kroppen. Man vidste, det skulle ske lige om lidt. Men man vidste ikke hvornår eller hvorhenne.

Den voldsomme forløsning kom endelig sent i går aftes, da Iran sendte mere end 300 missiler og droner mod Israel og satte sirenerne i gang landet over.

Iran vedstår angrebet og begrunder det med det, de kalder israelske forbrydelser. Herunder et angreb på et iransk konsulat i Syrien, som de beskylder den israelske hær for at stå bag.

Sarah Rapaport er israelsk dansker og har boet i Tel Aviv i mere end 20 år. Og selvom angrebet ikke kommer bag på hende og familien, er det alligevel overvældende.

- Det er lidt som sådan en sort sky, der har hængt over en i mange år, og som nu er begyndt at regne.

Sirenerne lyder over Jerusalem kl. 01.45 natten til søndag. Kilde: AFP/EBU

Tilbage til en 'skrøbelig normal'

Hans Henrik Fafner er dansk journalist og udlandsredaktør på mediet POV International, og han har også base i Tel Aviv.

- Det har været en hektisk, søvnløs nat, forklarer han.

Ikke så meget på grund af selve luftangrebet. Det var ikke så voldsomt der, hvor han befandt sig, fortæller han. Men natten igennem har han kunnet høre lyden af israelske jagerfly på vingerne.

Israelske jagerfly har været på vingerne natten igennem, bekræfter landets luftvåben. Dem kunne man tydeligt høre fra Tel Aviv, fortæller Hans Henrik Fafner, der bor i byen og arbejder for mediet POV International. (Foto: © ISRAEL DEFENSE FORCES, Ritzau Scanpix)

Her til morgen er folk så småt begyndt at falde tilbage i en vakkelvorn rutine, fortæller han.

- Israel er vendt tilbage til en eller anden form for skrøbelig normalitet.

Men selvom det israelske militær nu har ophævet kravet om, at folk skal opholde sig tæt på et beskyttelsesrum, så er der stadig en usikkerhed at spore blandt folk omkring ham, siger Hans Henrik Fafner.

- Alle er mere påpasselige. Jeg tror ikke, man bevæger sig ret langt væk, med mindre, der er en grund til det.

Han ved, at flere har bevæget sig på arbejde. Men alle større begivenheder er aflyst. Der kommer ikke til at være fodboldkampe eller koncerter i dag.

- Alle israelere vil i dag gå og have fingeren på pulsen og se, hvad der foregår og være klar til at skynde sig hjem til beskyttelsesrummet, hvis det igen går løs.

Skolerne holder lukket

Hjemme hos Sarah Rapaport har hverdagen ikke indfundet sig helt endnu.

Selvom søndag er en normal hverdag i Israel, så er skoler, daginstitutioner og fritidsordninger lukket, så børnene er hjemme.

Og Sarah ved godt, at hun kommer til at bruge en del af dagen på at prøve at forklare børnene, hvad der er foregået.

En mand krydser en tom gade i Jerusalem her til morgen. Mange vælger at blive hjemme i nærheden af et beskyttelsesrum, vurderer POV-redaktør Hans Henrik Fafner, der selv bor i Tel Aviv. (Foto: © Ronaldo Schemidt, Ritzau Scanpix)

- De har venner, som de snakker med. De er vågnet op med beskeder på deres telefoner i morges, og de har selvfølgelig mange spørgsmål. Den er svær at forklare, siger hun.

Men når det er sagt, så ser hun fremad. Den lille familie kommer ikke til at gøre ret meget anderledes, end de plejer.

- Det er en meget uvis situation, hvor vi ikke rigtig ved, hvad der sker lige om lidt. Vi ser det an. Vi ser, hvor det går hen ad. Med kæmpe spænding i maven selvfølgelig.