Det var lidt af et spektakulært fund, den fynske amatørarkæolog Dennis Fabricius Holm gjorde, da han i sidste uge fandt et helt unikt hængesmykke, der forestiller Jesus på korset.
Smykket er 1.100 år gammelt, og fundet kan muligvis få betydning for historiebøgerne om danmarkshistorien, som måske nu skal skrives om.
Smykkets alder kan nemlig tyde på, at kristendommen blev udbredt tidligere end hidtil antaget.
- Figuren kan derfor være med til at rykke tidspunktet for, hvornår man mener, at danerne egentlig blev kristne. Simpelthen fordi man kan sige, at personen, der har båret det her uden tvivl har bekendt sig til den kristne tro, fortalte Malene Refshauge Beck, museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer til DR tidligere på ugen.
Og den nyhed er da heller ikke gået ubemærket hen uden for Danmarks grænser.
Engelske The Independent skriver således, at fundet kan være med til at ændre opfattelsen af kristendommens udbredelse i Danmark.
Også britiske Metro og The Daily Mail er faldet over fundet.
https://www.facebook.com/TheIndependentOnline/posts/10153496605276636
Den ældste afbildning af Jesus
Egentlig skulle det have været en helt almindelig fredag, hvor fritidsarkæologen Dennis Fabricius Holm havde fået lidt tidligere fri.
Han tog derfor sin metaldetektor under armen og gik ud for at søge efter skatte i den sorte, fynske muld.
Og det skulle altså vise sig at være en god ide, for efter en times tid var der noget, der slog ud.
- Jeg har kun gået med detektor i to en halv måned, så jeg har kun fundet knapper og små mønter. Men jeg kunne godt se, at det ikke lignede noget, jeg havde fundet tidligere, sagde Dennis Fabricius Holm umiddelbart efter fundet af Jesus-figuren, der vurderes at være fra den første halvdel af 900-tallet.
Jellingstenen, der vurderes til at være fra år 965, har ellers hidtil været vurderet til at være den ældste afbildning af Jesus på korset, som vi kender i Danmark.
Og den mulige historieomskrivning har nu også vakt interesse i USA, hvor International Business Times også skriver om det spektakulære fund.