Dansk fotograf fik knytnæve i hovedet og konfiskeret sine billeder: Politi går målrettet efter pressen

De hviderussiske myndigheder gør det sværere at rapportere fra landet.

På denne video kan man se den danske fotograf Asger Ladefoged blive slået af hviderussisk politi, som derefter konfiskerer hans billeder.

Det kampklædte hviderussiske politi slår ikke kun hårdt ned på de demonstranter, der på fjerde dag er på gaden i hovedstaden Minsk og andre byer.

Også pressefolk bliver i stigende grad udsat for vold, konfiskeringer og chikane efter præsidentvalget i søndags.

Det fik Berlingskes fotograf Asger Ladefoged at føle på egen krop i går.

- Jeg filmer nogle politi- eller militærfolk, der har spærret nedgangen til en metro af. Der var roligt, og jeg følte mig ret tryg og stod i en gruppe med andre lokale pressefolk, forklarer Asger Ladefoged.

Men så eskalerede situationen fuldstændigt, fortæller han.

- Pludselig kom der nogle kassevogne med specialstyrker, der begyndte at jagte en demonstrant. Så fik de øje på os pressefolk, og så begynder jeg og de andre at løbe, indtil jeg indser, at det var en dårlig plan, da jeg har set billeder af, at de tæver pressefolk og ikke har nogle grænser på det punkt.

Asger Ladefoged stopper op, hvorefter en betjent giver ham et knytnæveslag i hovedet.

- De begynder at tæve på mit kamera og prøver at rive det i stykker. Jeg havde overhovedet ikke forestillet mig, at det ville eskalere på den måde.

Betjentene konsfiskerer hukommelseskortet fra Asger Ladefogeds digitalkamera og giver ham derefter et spark i ryggen.

En direkte ordre

Også DR's korrespondent i Minsk, Matilde Kimer, oplever, at styret nu går efter pressen.

- Det er min klare opfattelse, at den meget hårdhændede behandling af fotografer og journalister i går var udtryk for en direkte ordre om at gå efter mediefolk. Politiet går målrettet og koordineret mod at smadre videooptagelser for at skræmme og skade journalister, forklarer Matilde Kimer.

Det gælder også for en journalist og fotograf fra BBC, der ligeledes er blevet angrebet af politiet. Ifølge BBC skriver det regeringskritiske medie Tut.by, at flere journalister er tilbageholdt i byerne Brest, Grodno og Minsk, og deres udstyr er blevet konfiskeret eller ødelagt.

Danske Asger Ladefoged har fået den hviderussiske ordensmagts hårde kurs at føle på egen krop. (Foto: © Matilde Kimer)

Målet er tilsyneladende et forsøg på at mørklægge situationen i landet, efter den siddende præsident, Alexander Lukasjenko, har kåret sig selv som vinder af søndagens præsidentvalg - for sjette gang siden 1994. Denne gang udløste valget, som ifølge mange hverken er frit eller legitimt, dog store demonstrationer i hovedstaden Minsk.

- Myndighederne er skræmt fra vid og sans. De opfører sig, som om der er militærkup i gang. Der har altid været et vist pres på journalister og dem, der ytrede sig kritisk, men ingen har tidligere set noget lignende i Hviderusland, forklarer Matilde Kimer fra Hviderusland.

Blandt andet lukkede myndighederne for adgangen til internettet i knap tre dage. Ifølge Matilde Kimer var formålet blandt andet at forhindre kritiske videoer i at komme ud af landet.

Gemmer pressekortet væk

Normalt har Matilde Kimer sit pressekort hængende på tøjet, når hun arbejder, men det er nu gemt væk, så hun ikke så let bliver identificeret som journalist.

- Nogle unger piger sagde til mig, at jeg skulle få pressekortet væk. 'I journalister er de første, de tager', sagde de. Man skal ikke vise, at man er journalist, forklarer Matilde Kimer.

I nat måtte Matilde Kimer sove på en sofa hos en bekendt i Minsk, da hun ikke længere kunne få adgang til det hotel, hun boede på, fordi politiet havde slået en jernring om det.

DR's korrespondent i Hviderusland kunne få lov at sove på denne sofa, nu politiet havde afspærret hendes hotel. (Foto: © Matilde Kimer, DR)

- Det er svært at komme til hotellet, da vejene i centrum af byen er spærret af, og jeg skal igennem adskillige politiblokader, fortæller hun.

Udenrigsminister: 'Helt grotesk'

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tager skarpt afstand fra den hårdhændede håndtering af pressefolk i Hviderusland.

- Det er helt grotesk, at vi ser det i et europæisk land. Vi skal reagere skarpt og tage afstand fra denne knægtelse af pressefriheden, siger Jeppe Kofod.

- Jeg vil tage op og arbejde for, at vi får målrettede sanktioner mod de personer, der er ansvarlige for overgreb i Hviderusland. Det er en skamplet på Europa. Det må ikke gå ubemærket hen, siger han til DR Nyheder.