Dansk Flygtningehjælp: EU må tage flere flygtninge

EU må tage flere flygtninge og hjælpe i nærområdet, mener Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm.

Afghanske flygtninge kommer i land på den Græske ferie ø Lesbos. Knap 50 mennesker i en gummibåd sejlet over fra Tyrkiet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

EU-Kommissionen går den rigtige vej, når den foreslår, at EU-landene tager 20.000 flere flygtninge fra FN-lejre udenfor Europa samt fordeler yderligere 40.000 flygtninge, som netop nu er strandet i Grækenland og Italien.

Derudover er det en god idé, når kommissionen foreslår, at EU skal give mere støtte i Syriens nabolande Tyrkiet, Jordan og Libanon.

Det siger Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, før EUs 28 stats- og regeringschefer drøfter flygtninge ved EU-topmødet i Bruxelles.

Her vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortælle, at Danmark ikke kan deltage med sit retsforbehold i EU.

- Det er to skridt i den rigtige retning. Dels at være mere solidarisk ved at fordele flere flygtninge, så Grækenland og Italien ikke skal stå alene, samt dels at tage imod flere. Det handler om, at Europa kan tage flere flygtninge i en ekstraordinær situation, siger Andreas Kamm.

Tyrkiet og Jordan har 3,5 millioner flygtninge

Kommissionen slår også på, at syriske flygtninge skal hjælpes i nærområderne. Tyrkiet huser godt to millioner, mens Jordan og Libanon hver har godt halvanden million flygtninge. De skal bo fornuftigt, kunne komme på hospitalet, og børnene skal gå i skole, mener han.

- Løsningen findes ved, at man får bilagt konflikten og hjulpet tilstrækkeligt i nærområdet. Jeg håber, at Europa speeder assistancen op til Jordan og Libanon, så de ikke braser sammen under dette pres, siger Andreas Kamm.

Hvis Danmark vil hjælpe i nærområdet for ikke at få flere flygtninge til landet, så nytter det ikke at beskære dansk ulandsbistand, mener han.

- Det giver ingen mening, at man beskærer den samlede sum og lader ulandsbistanden finansiere asyl i Danmark. Vi må have proportionssans. Over 95 procent af flygtninge er i nærområdet. 250.000 syrere er kommet til EU, der har 500 millioner indbyggere, siger han.

/ritzau/