Dansk-amerikansk demokrat: Ingen overraskelse at partitop favoriserede Hillary

Lækagen vil ikke få de store konsekvenser for demokraternes partikongres, mener talsperson for Democrats Abroad.

Whistleblower-gruppen Wikileaks lækkede fredag 19.000 mails, der sår tvivl om, hvorvidt partiets topfolk og medarbejdere var upartiske i den nu afsluttede kamp mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Det Demokratiske Parti har længe været mistænkt for, at det favoriserede Hillary Clinton under kampen om at blive partiets præsidentkandidat.

Derfor kommer det ikke som en overraskelse, at der nu er konkrete beviser for, at partitoppen lavede en strategi for, hvordan de kunne ødelægge Bernie Sanders chancer for at blive demokraternes kandidat.

Det siger David Miller, talsperson for den danske afdeling af Democrats Abroad, der organiserer herboende amerikanske demokrater.

- Det er noget, man har formodet i lang tid. Det er garvede politikere, der sidder i toppen af partiet, og de er gode venner med hele Clinton-familien. Hillary har alle sine venner i Det Demokratiske Parti, siger han og uddyber:

- Bernie Sanders derimod været uafhængig politiker og blev først demokrat for et år siden, da han ønskede at stille op. Så han har et andet grundlag, siger David Miller, der personligt er tilhænger af Sanders.

Beviserne er kommet frem, efter whistleblower-gruppen Wikileaks fredag lækkede 19.000 mails, der sår tvivl om, hvorvidt partiets topfolk og medarbejdere var upartiske i den nu afsluttede primærvalgkamp mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders.

Blandt andet afslører dokumenterne, at partitoppen forsøgte at bruge Bernie Sanders religion mod ham for at hjælpe Hillary Clinton med at komme foran i primærvalgene i Kentucky og West Virginia.

Ifølge David Miller kan sagen i USA sammenlignes med de interne intriger, man for eksempel ser i de politiske partier i Danmark, hvor kampen om formandsposterne heller ikke altid går stille for sig.

Mulige konsekvenser for konventet

Sagen er kommet frem lige op til demokraternes partikongres, der begynder i dag og varer hele ugen. Efter lækagen har Demokraternes formand, Debbie Wasserman Schultz, meddelt, at hun trækker sig som formand.

Ifølge DRs internationale korrespondent, Steffen Gram, brager sagen af sted og fylder alt på de amerikanske medier lige nu.

- Der var lige blevet lagt et tykt plaster på sårene i konflikten mellem Hillary Clinton og Bernie Sanders efter den meget rå valgkamp. Nu bliver det plaster flået af igen. Ingen ved, hvordan den hårde kerne blandt Sanders tilhængere vil reagere til konventet, og om der bliver demonstrationer, siger han.

Efter lækagen er det besluttet, at Debbie Wasserman Schultz ikke som planlagt holder tale, men ifølge Steffen Gram er det stadig ikke bestemt, om hun skal åbne konventet. Er det tilfældet, vil hun kun optræde nogle få minutter på scenen.

Og den beslutning kan måske lægge låg på de mest højlydte reaktioner fra de inkarnerede Bernie-fans blandt konvent-deltagerne.

- Hvis hun havde stået på podiet og skulle præsentere de forskellige talere, var der kommet mange protestråb fra Bernie Sanders' tilhængere. Det gør der ikke nødvendigvis nu, vurderer David Miller.

Den anden hovedperson, Bernie Sanders, skal til gengæld tale til konventet, men David Miller mener ikke, at afsløringerne af, at han er blevet forsøgt saboteret af partitoppen vil ændre hans støtte til Hillary.

- Det kan godt være, at han ikke vil sige, at han helhjertet støtter hende, for noget af politikken er han uenig i. Men han kommer til at tale om, at Trump ikke skal være præsident, og det er det afgørende for Hillary, siger David Miller.