Den danske ambassadør i Marokko, Nikolaj Harris, har ikke haft mange sekunders ro, siden det mandag blev kendt, at en dansk og en norsk kvinde var blevet dræbt i landet.
- Det påvirker én dybt - mig selv inkluderet, siger ambassadøren fra den danske ambassade i den marokkanske hovested Rabat til DR.
Lige nu kører han på reserverne, men det hjælper ham, at så mange marokkanere og internationale kollegaer har udvist deres medfølelse.
- Folk har i løbet af dagen samlet sig ude foran ambassaden for at udtrykke deres sorg med blomster og tændt lys. Det er meget rørende, og det minder os om, hvor alvorlig sagen er, og hvor alvorligt de også tager det hernede, siger Nikolaj Harris og fortsætter:
- Det strømmer ind med kondolenceskrivelser og sympati-tilkendegivelser. Jeg har personligt modtaget masser af mails og beskeder på sociale medier om medfølelse og væmmelse både fra folk, som jeg har mødt, men også folk som jeg ikke kender, siger han.
Herunder kan du se et indslag fra det lokale medie rue20.com om støtten ved den danske ambassade:
Ifølge den danske ambassadør er landet i en tilstand af chok, samtidig med at der er en utrolig stor opbakning til ofrene, deres pårørende og de skandinaviske lande generelt.
- Selvom det er stærke ord, så synes jeg faktisk, at det er ret fair at sige, at der er en stemning af chok her i Marokko.
Desuden er han blevet gjort opmærksom på en Facebook-begivenhed, som finder sted lørdag den 22. december 2018, hvor 54.000 marokkanere har vist interesse i at møde op foran den norske og danske ambassade for at vise deres sympati.
Lige nu står der over 5.000 til at deltage, og der er mange sympatitilkendegivelser på siden.
Tager sagen meget alvorligt
I dag var de marokkanske myndigheder for første gang ude og udtale sig officielt om sagen i en pressekonference.
- Myndighederne har taget stærkt afstand til drabene både i offentligheden og direkte over for mig. Jeg har været i direkte kontakt med den marokkanske udenrigsminister flere gange, og han har - udover at udtrykke sin forfærdelse og sorg over det, der er sket - også understreget, at man sætter alle tænkelige ressourcer ind for at få sagen opklaret og få de skyldige stillet til ansvar, siger Nikolaj Harris.
- Det er mit klare indtryk, på baggrund af det jeg oplever hernede, at man lægger store ressourcer i at få sagen opklaret hurtigst muligt. Så de tager det meget alvorligt, siger han.
Den danske ambassadør rejste tirsdag fra hovedstaden Rabat til Marrakesh med den norske ambassadør for at bistå de pårørende i Skandinavien med praktiske ting og for at have en tæt dialog med de marokkanske myndigheder om sagen.
- Vi følger sagen på tætteste hold, og jeg har været i kontakt med de marokkanske myndigheder på allerhøjeste niveau. Både vi og politiet har været meget engagerede i sagen fra start. Vi har haft et meget tæt samarbejde mellem landenes politi. Rigspolitiet fra Danmark har jo sendt en forbindelsesofficer herned, som samarbejder helt tæt med sin norske kollega.
Ambassadørerne og repræsentanterne fra det danske og norske politi er løbende til møder med det lokale politi i Marokko for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.
Det er stadig sikkert at tage til Marokko
Selvom drabene har chokeret både i Marokko, Norge og Danmark, mener Nikolaj Harris ikke, at der er grund til undgå ferier i det nordafrikanske land.
- Vi har i lang tid opfordret danske turister til at være opmærksomme på personlig sikkerhed, når de rejser i Marokko. Det gælder både i forhold til risiko for terror og i forhold til risiko for kriminalitet. Men det er klart, at en hændelse som denne får os til at overveje, om vi skal justere i vejledningen - og det har vi så også gjort nu, siger den danske ambassadør.
Dagen efter at de to kvinder blev fundet dræbt, valgte Udenrigsministeriet at justere i rejsevejledningen til Marokko.
- I dette tilfælde har vi tilføjet en opfordring om, at man ikke bør trekke (vandre, red.) alene i bjergområderne i Marokko, blandt andet på Toubkal-bjerget, oplyste Borgerservice i Udenrigsministeriet til DR tirsdag.
Eftersom at mordene nu sættes i forbindelse med en terrorhandling, har Udenrigsministeriet endnu engang ændret i rejsevejledningen.
- Vi gør nu opmærksom på, at terrorhandlinger også kan foregå i øde områder og ikke kun, som der stod før, på større offentlige pladser. Men jeg vil gerne understrege, at langt de fleste danskere ikke oplever problemer under besøg i Marokko, siger han og slutter af med:
- Marokko er jo et fantastisk land, der er så mange gode ting at opleve hernede, og det er også det, der gør det her ekstra trist.
Sagen kort
- •
Den 24-årige danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes 28-årige norske veninde Maren Ueland blev fundet døde i mandags i et øde bjergområde ved Toubkal-bjerget tæt på bjerglandsbyen Imlil ca. en times kørsel syd fra Marrakesh.
- •
De var på julerejse i Marokko og havde de seneste dage været på vandretur i Atlasbjergene, hvor de camperede.
- •
Marokkanske myndigheder efterforsker dobbeltdrabet som en terrorhandling, fordi en af i alt fire anholdte mænd har en forbindelse til en ekstremistisk gruppe.
- •
Derudover indikerer drabsvideoen, at der kan være tale om terror, lyder det fra myndighederne.
- •
De fire personer, som er anholdt, blev alle pågrebet i Marrakesh.
- •
Marokkos ambassade i Danmark skriver i en mail til DR Nyheder, at politiet nu undersøger deres forbindelse til dobbeltdrabet for at finde ud af motivet bag forbrydelsen.