Dansk ambassadør efter nye selvmordsbomber på Sri Lanka: Der er ikke styr på sikkerheden

Fokus er på at hjælpe de danskere, der på vej hjem, siger Peter Taksøe-Jensen.

15 mennesker mistede ifølge srilankanske myndigheder livet fredag aften dansk tid i forbindelse med en aktion mod et hus i det østlige Sri Lanka. Der er ingen meldinger om, at der skulle være civile udlændinge blandt de dræbte. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE, Scanpix)

Sikkerhedssituationen i den terrorramte østat Sri Lanka er stadig uden for regeringens kontrol - og der er risiko for nye terrorangreb.

Sådan lyder det fra den danske ambassadør i Indien og Sri Lanka, Peter Taksøe-Jensen, efter at 15 mennesker fredag aften dansk tid mistede livet under jagten på formodede terrorister.

- Det her viser, at der stadig er terrorister på fri fod, og at der er risiko for flere angreb, siger Taksøe-Jensen, der befinder sig i hovedstaden Colombo, til DR Nyheder.

Civile dræbt under storm på hus

Ifølge nyhedsbureauet AFP sprængte tre mænd sig selv i luften, da sikkerhedsstyrker omringede et hus i byen Kalmunai på den srilankanske østkyst.

Angiveligt var mændene formodede terrorister fra den lokale islamistiske gruppe National Towheed Jama'at (NTJ).

Seks børn og tre kvinder mistede derudover livet i forbindelse med eksplosionerne.

En kvinde og et barn blev efterfølgende fundet i live i huset og kørt på hospitalet i kritisk tilstand, skriver nyhedsbureauet AP.

En talsmand for militæret, Sumith Atapattu, fortæller, at to af fire formodede terrorister fra Islamisk Stat blev dræbt under en skudveksling i forbindelse med aktionen, hvor også en civil person mistede livet.

Danskere søger råd og vejledning

Den danske ambassadør Peter Taksøe-Jensen fortæller, at hans opgave er at følge med i sikkerhedssituationen og hjælpe de mange danskere, der stadig befinder sig i den terrorramte østat.

- Lige nu har vi fokus på at være behjælpelige for de mange danskere, der stadig er herude, og som er på vej hjem fra påskeferie, siger han.

Derfor bidrager den danske repræsentation til en nordisk helpdesk i Colombos lufthavn, hvor danskere kan søge råd og vejledning.

- Spørgsmålene drejer sig mest om, hvordan man skal forholde sig i forhold til at komme til lufthavnen. Man skal for eksempel være der fire timer i forvejen (før flyafgang, red.). Så det handler mest om, hvordan man kommer sikkert fra Sri Lanka, siger Peter Taksøe-Jensen.

Rejsebureauer: Få feriegæster tilbage

Udenrigsministeriet har ingen officiel melding om, hvor mange danskere, der formodes at befinde sig på Sri Lanka.

Men hos Dansk Rejsebureau Forening oplyser direktør Lars Thykier, at under 100 af de omkring 700 danskere, der var afsted på pakkerejser til Sri Lanka i påskeugen, stadig befinder sig i østaten.

- De sidste forventes at rejse hjem henover weekenden. Men hvor mange danskere, der i alt er på Sri Lanka, og som har rejst uden uden om rejsebureauerne, er ikke et tal, vi kender, siger Lars Thykier.

Frygt for nye angreb: Gudstjenester aflyst

Landets katolske kirker har aflyst gudstjenesterne søndag af frygt for nye angreb.

Ifølge britiske BBC har Colombos ærkebiskop, Malcolm Renjith, udtalt, at han har set lækkede sikkerhedsdokumenter, der advarer om flere angreb.

Renjith føler sig angiveligt ”forrådt” over, at regeringen ikke formåede at reagere på advarslerne om bomberne, der kostede over 250 mennesker livet - heriblandt tre danske børn.

Politiet udtalte fredag, at man forventede at anholde 140 personer, der havde relation til Islamisk Stat.

Indtil videre har politiet anholdt 76 personer, herunder udlændinge fra Syrien og Egypten, skriver nyhedsbureauet Reuters.