Protesterne i Iran i kølvandet på den 22-årige kvinde Mahsa Aminis dødsfald i moralpolitiets varetægt fortsætter ufortrødent.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters har den folkelige opstand mod det religiøse styre i Iran spredt sig til over 80 byer, og menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights vurderer, at mindst 50 demonstranter har mistet livet under de massive protester.
Men ifølge Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, der befinder sig i hovedstaden Teheran, er protesterne ikke så udbredte, som man kan få indtryk af.
Herunder kan du se protester fra Iran tidligere på ugen, hvor kvinder brænder deres hovedbeklædning på gaden.
- Det er nogle dramatiske billeder, vi ser, og det kan efterlade indtrykket af, at Iran og Teheran er under belejring. Det er ikke tilfældet. I dagtimerne er her stille, men når mørket bryder frem, starter protesterne og demonstrationerne.
- De er karakteriseret ved at være forholdsvis afgrænsede og med relativt få mennesker. Vi taler ikke om tusinder, vi taler om hundreder i de enkelte demonstrationer. Man må sige, at de protesterende - om end det er sag, som vi kan have sympati for - ikke har formået at mobilisere masserne, siger han.
Sammenstød er blevet mere voldelige
Protesterne i Iran begyndte, da den 22-årige kvinde Mahsa Amini fredag i sidste uge døde efter at være blevet anholdt af landets moralpoliti på grund af "upassende påklædning".
Landets lovgivning foreskriver, at kvinder skal bære et hovedtørklæde og løst tøj i offentligheden.
Der har været meldinger om, at moralpolitiet slog Amini i hovedet med en politistav og hamrede hendes hoved ind i siden af et af deres køretøjer. Det har FN's fungerende højkommissær for menneskerettigheder, Nada Al-Nashif, sagt ifølge Ritzau.
Men det er beskyldninger, som moralpolitiet har afvist. Moralpolitiet hævder, at Mahsa Amini, der var af kurdisk afstamning, pludselig faldt om, mens hun ventede sammen med andre tilbageholdte kvinder.
Fra Teheran har Jesper Vahr nøje fulgt udviklingen af demonstrationerne, som han mener har ændret karakter de seneste dage. Konfrontationerne mellem de protesterende og iranske sikkerhedsstyrker er blevet mere voldelige.
- Jeg tror, at en af grundene til, at vi ser flere dræbte, er, at temaet har udviklet sig fra at være spørgsmålet om Mahsa Aminis død og omstændighederne omkring det til at være karakteriseret med slagord mod regimet og den øverste leder. Det er noget, som har affødt en mere håndfast og mere brutal reaktion fra styrets side, siger han.
Moddemonstrationer arrangeret af staten
Videoer på Twitter fredag viser, at der i flere bydele i Teheran har været demonstrationer, hvor kvinder tager deres hovedbeklædning af på gaden.
Der rapporteres også om demonstrationer i det nordvestlige Iran, hvor mange kurdere bor. Netop Mahsa Amini havde selv kurdisk ophav.
Fredag blev der dog også afholdt flere demonstrationer til støtte for det iranske styre. Blandt andet i Teheran, hvor demonstranter erklærede deres støtte til Irans religiøse leder, Ayatollah Ali Khamenei.
Her holdt Irans præsident, Ebrahim Raisi, en tale, hvor han gjorde klart, at han ikke vil tillade, at landets sikkerhed bliver "truet".
- Vi vil ikke tillade, at folkets sikkerhed bliver truet under nogen omstændigheder, sagde præsidenten ifølge BBC.
Ebrahim Raisi sagde yderligere, at Irans fjender forsøger at udnytte urolighederne, og at Irans regering er villig til at lytte til kritikken over Mahsa Aminis død, men at man ikke vil bukke under for dem, der laver "optøjer".
Danmarks ambassadør i Iran, Jesper Vahr, ser gårsdagens moddemonstrationer som en meget væsentlig begivenhed, som indvarsler en ny fase i konflikten.
- Styret siger, at det, man ser på gaden, er unge mennesker, som er lakajer for Vesten. De går Vestens ærinde og respekterer ikke fundamentale værdier eller helt grundlæggende den islamiske revolution.
- Det er en stor advarsel til de protesterende og et varsel om, at hvis "de ikke tager sig sammen og inddæmmer deres aktiviteter", så er værktøjskassen, som styret har, større end som så. Så kommer nogle af de rigtig brutale midler i anvendelse, siger han.
Senere i dag vil der blive afholdt en demonstration i København til støtte for kvinderne i Iran.
På Facebook har op mod 1.000 personer tilkendegivet, at de deltager.