Danmarks ambassadør: Fredsaftalen var for generøs for colombianske vælgere

Nej-sidens stærke frontfigur og en for generøs fredsaftale er blandt årsagerne til, at colombianerne stemte nej til fredsaftale, vurderer ambassadør Lars Steen Nielsen.

Colombias tidligere præsident Alvaro Uribe fejrer sejren, da det kom frem, at landets indbyggere havde stemt nej til fredsaftalen. (AFP PHOTO / RAUL ARBOLEDA) (Foto: © RAUL ARBOLEDA, Scanpix)

Ingen meningsmålinger havde forudset det resultat, som landede efter søndagens valg om en fredsaftale i Colombia mellem regeringen og oprørsgruppen Farc.

50,2 procent af vælgerne stemte ikke desto mindre nej, hvilket har efterladt Colombia i en status af chok.

Ifølge Danmarks ambassadør i Colombia, Lars Steen Nielsen, er der flere forklaringer på det overraskende nej.

- Nej-siden har en meget stærk frontfigur i eks-præsident Uribe. De vil gerne freden, men ikke den fredsaftale som Santos (nuværende præsident, red.) har forhandlet med Farc, siger han til DR Nyheder.

Farc er ’verdens største narkokartel’

Ifølge Lars Steen Nielsen hævder nej-siden, at fredsaftalen er for generøs mod Farc, der af flere betragtes som en terroristgruppe.

- Fra Uribes side ser man Farc som verdens største narkokartel, og at de skal straffes derefter. Modstanderne hævder, at de straffe, som Farc får, er alt for lempelige, siger han.

Håber på ny fredsaftale

Hvad fremtiden bringer for Colombia efter nej’et er uklart, men Lars Steen Nielsen håber, at der kan forhandles en ny fredsaftale, som colombianerne kan støtte.

- Vi bliver nødt til at være optimistiske, selvom det er svært i denne situation. Lad os håbe, at det bare er et bump på vejen. Farc har også sagt, at de vil fortsætte med at arbejde for fred, siger han.

Ifølge Lars Steen Nielsen vil det værst tænkelige scenarium være, at de fire års forhandlinger mod fredsaftalen er spildte, og at Colombias regering atter vil være i en væbnet konflikt med Farc.

Han er bekymret for tidshorisonten i forhold til en ny fredsaftale, blandt andet fordi Santos kun har to år tilbage af sin præsidentperiode:

- Man kan frygte, at det løber ud i sandet, fordi der kommer præsidentkampagne ind over det hele, siger han til DR Nyheder.