Danmark skal sige nej til mere gas fra Rusland, mener professor: 'Vi er bedst tjent med selv at sige, at nu er det slut'

Vi skal sige nej til russisk gas. Men det bliver ikke uden konsekvenser, påpeger Brian Vad Mathiesen.

Fremtiden vil byde på flere situationer, hvor Rusland tænder og slukker for gashanerne, mener professor i energiplanlægning, Brian Vad Mathiesen. (Foto: © Anatoly Maltsev, Ritzau Scanpix)

Der har den seneste tid været usædvanligt mange problemer med leveringen af gas fra Rusland til Europa - og den tendens ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig.

Sådan forklarer professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen.

- Vi har haft et halvt år, hvor der har været tekniske vanskeligheder på leveringen af gas, som der aldrig har været i det omfang før. Vi kan godt regne med, at der kommer tænd/sluk-situationer i den kommende tid igen, siger han.

Netop derfor bør Danmark gøre sig fuldstændig fri for den russiske gas, påpeger Brian Vad Mathiesen.

- Jeg mener, at vi er bedst tjent med selv at sige, at det nu er slut og så gå struktureret til værks i forhold til at håndtere den situation, at vi ikke skal have mere energi fra Rusland overhovedet, siger han.

En lang og kold vinter - eller hvad?

Brian Vad Mathiesen er dog godt klar over, at en komplet skrotning af russisk gas vil have konsekvenser for Danmark.

Men ifølge professoren risikerer Danmark uanset hvad at løbe ind i de konsekvenser - der bliver nemlig i forvejen kun leveret omkring 20 procent af den gas, der plejer at løbe gennem den store gasrørsledning Nord Stream 1 fra Rusland til Europa.

- Det er ikke i sig selv nok til at sige, at vi ikke er nødt til at lukket noget ned i løbet af vinteren. Vi kan sandsynligvis ikke undgå at lukke virksomheder ned, siger han.

Brian Vad Mathiesen er i øvrigt heller ikke så bekymret for den lange og kolde vinter, som andre ellers får gjort den til.

- Pointen er, at vi ikke ved, hvor lang vinteren bliver, eller hvornår den begynder. Den kan vare to uger eller to måneder, siger han.

'Ingen eksplosion af energipriser'

Selvom et fuldstændigt stop for gas fra Rusland for mange måske rimer på endnu højere energipriser herhjemme, så er det ifølge Brian Vad Mathiesen ikke nødvendigvis det, der vil ske.

Brian Vad Mathiesen er skeptisk over Ruslands fortælling om olielækage på Nord Stream 1. (© DR)

- Vi kommer ikke til at se eksploderende energipriser, selvom vi lukker for gassen fra Rusland. Samtidig har vi jo fået flydende naturgas fra blandt andet USA og Qatar, og vi har også lavet brændselsskifte fra naturgas til kul og olie. Samlet set er vi i stand til at klare os uden russisk gas, siger han.

Brian Vad Mathiesen peger samtidig på, at Rusland lige nu bruger deres gas som et politisk redskab overfor Europa.

- Den interesse Putin og Rusland har, i hele tiden at tænde og slukke for gassen, er, at holde debatten i kog i Europa. Altså om det kan lykkes russerne at skabe en folkelig opstand mod høje energipriser sådan, at der er splid mellem befolkningen og det politiske system i EU-landende, siger han.