Coronavirus spærrer for nødhjælp til vinterkolde Syrien: 'Der er brug for tæpper, mad og medicin'

Folkekirkens Nødhjælp kan ikke komme ind i Syrien med livsnødvendig nødhjælp.

Både Syrien og Tyrkiet har lukket grænsen til Irak. (Foto: © KHALIL ASHAWI, Scanpix)

En slem situation, der bliver endnu værre, og som kan betyde, at folk mister adgang til livsnødvendig nødhjælp.

Sådan lyder det fra Jonas Nøddekær, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, efter at både Syrien og Tyrkiet har lukket sine grænser til nabolandet Irak på grund af frygt for spredning af coronavirus.

Grænsen til Irak er livsvigtig for flere flygtninge i det nordøstlige Syrien, eftersom flere mindre nødhjælpsorganisationer bruger overgangen til at fragte nødhjælp ind til det krigshærgede lands befolkning.

En af de organisationer er Folkekirkens Nødhjælp, der lige nu ikke kan komme ind i Syrien på grund af den lukkede grænse.

- Situationen er forvejen ganske forfærdelig for de mennesker, der er ofre for krigshandlinger inde i landet.

- Grænselukningen gør den yderligere vanskelig, fordi der måske ikke kommer noget nødhjælp ind overhovedet, siger Jonas Nøddekær.

Op mod 11 millioner mennesker i Syrien lever som internt fordrevne. Mange er drevet på flugt mere end en gang i løbet af den ni år lange krig i landet. (Foto: © Ümit Bektas, Scanpix)

Nætter med frostvejr

Syrien og Tyrkiets beslutning om at lukke grænsen til Irak kom, efter at der er blevet konstateret 21 tilfælde af smitte med coronavirus i Irak.

I øjeblikket er det særligt nødhjælp, der skal beskytte de internt fordrevne syrere mod vinterkulden, der er brug for at få frem. Temperaturen når mange steder i det nordøstlige Syrien, hvor mange bor under primitive forhold, ned mod frysepunktet om natten.

- Det er stadig koldt i de områder, hvor menneskene, der er flygtet fra krigen og ødelæggelserne, bor. De har brug for tæpper, de har brug for husly. De har brug for mad, de har brug for medicin, siger Jesper Nøddekær.

Folkekirkens Nødhjælp leverer også viden, der kan redde både liv og lemmer, til flygtningene i Syrien.

- De har brug for information om, hvor er det farligt at bevæge sig hen på grund af bomber og ammunition, der ikke er eksploderet.

Jonas Nøddekær er på vej til Erbil i Irak, hvor han vil være med til at vurdere, om der er andre muligheder for at give den nødlidende befolkning i Syrien hjælp.

- Vi kan, som vi har gjort før, forsøge at få kontanter ind til folk, så de har noget at købe nødhjælp for. Men det forudsætter, at der er nogle markeder, hvor der er noget at købe.

'En katastrofe i katastrofen'

Folkekirkens Nødhjælp arbejder i det nordøstlige hjørne af Syrien, der ikke er det område af Syrien, der er hårdest ramt af krigshandlinger i øjeblikket.

Det er Idlib i det nordvestlige Syrien, der er den sidste bastion for oprørere, til gengæld.

I Idlib er en million mennesker drevet på flugt af voldsomme kampe mellem det syriske regime, der får støtte af Rusland, og ekstremistiske oprøre. Her er omkring ti børn ifølge FN døde af kulde.

Situationen betegnes som den værste humanitære katastrofe under krigen i Syrien, der ellers ikke har skortet på katastrofer.

Mens en række nødhjælpsorganisationer og FN kan komme ind i Idlib-provinsen over den tyrkiske grænse, fordeler mange flygtninge sig også længere mod øst langs den syriske side af grænsen til Tyrkiet.

Mange af dem er ifølge Folkekirkens Nødhjælp 100 procent afhængige af den nødhjælp, der kan komme ind fra Irak.

Derfor er generaldirektøren for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, dybt bekymret over de lukkede grænser. Hun kalder det 'helt ude af proportioner', at 21 tilfælde af coronasmitte kan lukke grænsen.

- Det er en katastrofe i katastrofen, og jeg kan ikke komme i tanke om en mere forfærdelig katastrofe i det 21. århundrede, end det der udspiller sig i Syrien lige nu.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvad de menneskelige konsekvenser bliver på sigt, hvis corona-virus betyder flere lukkede grænser mellem de syriske krigsofre og deres nabolande, siger hun.