Perioden januar til oktober har aldrig været varmere end i 2014, siger det amerikanske organ US National Oceanic and Atmospheric Administration i en ny opgørelse.
Det er den dystre baggrund for FN's 20. klimatopmøde - COP 20 - der begynder i Perus hovedstad Lima i dag.
De kommende to uger vil miljøfolk, NGO'er, embedsmænd - og til slut verdens ledere - sætte hinanden i stævne i et forsøg på at nå frem til nye midler og mål for den globale klimapolitik.
Arbejdstopmøde
Forventningerne til, at det netop bliver Lima, der går over i verdenshistorien som stedet, hvor det globale klima blev reddet, er meget små.
Faktisk er der slet ikke lagt op til en omfattende aftale på mødet i Peru. COP 20 er udnævnt til at være en slags arbejdstopmøde, der mest af alt skal rydde forhindringer af vejen for en stor og bindende aftale på det næste topmøde i Paris i 2015 – altså COP 21.
Alligevel er der god grund til at følge med i, hvad der foregår i det store militærkompleks midt Lima, som danner ramme om COP 20.
For det er nu, at alle sten skal vendes og ryddes af vejen. Hvis de 198 lande ikke opnår fælles fodslag i Lima, så er der en stor risiko for, at COP 21 i Paris ender i ren fiasko.
Det store klima-gab
Og det har verden ikke råd til – i hvert fald, hvis man skal tro den seneste rapport fra FN's miljøprogram UNEP.
Den bliver omtalt som ”Gab-rapporten”, fordi der simpelthen er et gap – en stor kløft – mellem de mål, verdens lande allerede har vedtaget for reduktion af udledning af CO2, og klimaets nuværende tilstand.
Eller med andre ord: Vi lever ikke op til de målsætninger, vi har lovet os selv. Derfor vil vi de kommende uger høre ordet ”gab” igen og igen.
Rapporten fra UNEP viser, at de globale udledninger af CO2 vil stige til 54-57 gigaton i 2020. Det svarer til et gab i forhold til ambitionen på 7-10 gigaton.
Og i 2030 ser det endnu værre ud i fremskrivningen. Her er kløften vokset til 14-17 gigaton. Og det er altså kun for at opnå det, der allerede er vedtaget af reduktioner.
Kolossale konsekvenser
Hvis ikke det lykkes at lukke kløften mellem ambition og virkelighed, bliver konsekvensen ifølge samme rapport, at vi ikke kan holde os indenfor den 2 graders globale temperaturstigning, som har været aftalen.
Derimod vil vi i slutningen af dette århundrede kunne se frem til en stigning på verdensplan på mellem 3,7 og 4,8 grader.
Det vil både føre til lavere fødevareproduktion - til en voksende befolkning - udryddelse af op mod 40 procent af verdens dyrearter og ikke mindst langt mere og flere ekstreme vejrforhold.
Rimer Lima på klima?
Det er alle disse kolossale problemer, som myretuen af lobbyister midt i Lima skal forsøge at finde løsninger på.
De starter kapløbet i dag, og når vi når frem til midten af næste uge, begynder de tunge drenge at ankomme til Peru.
Her vil vi se om Lima kan levere løsningerne, der gør en stor klimaaftale i Paris til en reel mulighed. Her vil vi se, om Lima også reelt rimer på klima.