Connie Hedegaard: Global klimaaftale kan snart træde i kraft

USA og Kina har netop meddelt, at begge lande har ratificeret den globale klimaaftale fra Paris sidste år.

Connie Hedegaard, tidligere EU-klimakommissær og nuværende formand for den grønne tænketank Concito. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Dagen er kommet nærmere, hvor den globale klimaaftale, som faldt på plads i Paris sidste år, rent faktisk kan træde i kraft.

Sådan lyder det fra den tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard, der i dag er formand for den grønne tænketank Concito.

Årsagen er, at både USA's præsident, Barack Obama, og Kinas præsident, Xi Jinping, i dag har meddelt, at de to lande endeligt har godkendt aftalen fra sidste år, der blandt andet forpligter landene til at holde de globale temperaturstigninger på under to grader frem til år 2100.

- Det er klart, at når Kina og USA, verdens to største udledere, nu har skrevet under, så kan aftalen snart træde i kraft, siger Connie Hedegaard.

At både kineserne og amerikanerne nu har ratificeret aftalen, betyder ifølge Connie Hedegaard, at det bliver sværere for en kommende ny amerikansk præsident at træde væk fra aftalen. Hun nævner specifikt den republikanske præsidentkandidat Donald Trump.

- Så vil det være pinligt, hvis en ny amerikansk administration skulle mene noget andet, når nu Kina har sagt, at de er ombord, tager det alvorligt og rykker nu, siger hun.

Den tidligere EU-klimakommissær understreger, at kineserne i hendes øjne ratificerer aftalen, fordi de for alvor ønsker at gøre noget ved den globale opvarmning.

Samtidig fortæller hun, at G20-landene, som netop nu holder topmøde i Kina, stadig har klima øverst på deres politiske dagsorden.

- Det er jo værd at tænke over, også i en uge i Danmark, hvor vi fik en 2025-plan uden klima, siger hun.

Den danske regering har endnu ikke ratificeret aftalen, men forventer at gøre det i løbet af efteråret.

Paris-aftalen

  • Ministre og diplomater fra 195 lande vedtog i december 2015 den store klimaaftale i Paris ved COP21-mødet.

  • Et af hovedmålene er at holde de globale temperaturstigninger på under to grader frem mod år 2100 - og helst kun 1,5 grader.

  • Aftalen vil først træde i kraft, når den er ratificeret af mindst 55 lande, som samlet set producerer 55 procent af den samlede globale drivhusgasudledning.

  • Før Kina og USA meldte ud, at de havde ratificeret aftalen, havde 23 lande ifølge BBC ratificeret aftalen. og de lande dækkede kun lidt over en procent af den samlede drivhusgasudledning.

  • Når først aftalen træder i kraft, skal lande, som har ratificeret den, vente mindst tre år, før de kan træde ud af aftalen.