Colombia: Fra narkoland til erhvervs- og turistdestination

Økonomien og turismen blomstrer i Colombia efter 50 år med væbnet konflikt.

En af de colombianske byer, der er populær blandt turisterne, er kystbyen Cartagena. Her er det atleter fra den internationale triatlon-elite, som boltrer sig i byens bølger. (© SCANPIX)

Colombia var tidligere berygtet for mord, kidnapninger, guerillabevægelser og narkotika. Men landet nærmer sig en løsning på den væbnede konflikt, der har stået på i 50 år, økonomien blomstrer og stadig flere turister vælger Colombia som feriemål.

Et land i positiv udvikling – selvom der stadig er alvorlige problemer at løse.

Fortællingen om Colombia henleder ellers ofte tankerne på kidnapninger, guerillagruppen FARC og kokain i lange baner.Sådan har det længe været - helt i takt med virkeligheden i det sydamerikanske land - for år tilbage.

Nybyggede skyskrabere skyder i vejret

Men det er altså snart 21 år siden, narkobaronen Pablo Escobar døde, og siden da er landets udvikling gået i den rigtige retning på rigtig mange områder.

En tur ned af gaden i et af forretningskvartererne i Colombias hovedstad Bogota vidner om den økonomiske vækst.

Mærkevarer, dyre biler og masser af nybyggede højhuse er alle tegn på, at Colombia med sine 48 millioner indbyggere udgør Sydamerikas næststørste økonomi. Kun overgået af Brasilien.

Seriøse fredsforhandlinger kan blive afgørende

Colombia har en blodig historie. Selv inden den mangeårige væbnede konflikt med guerillagruppen FARC, var det et land fyldt med mord og vold. Konflikten har ifølge FN betydet drab på 180.000 civile, 25.000 forsvundne, 27.000 kidnapninger.

Men nu er der for alvor håb om fred i Colombia. Regeringen er nemlig i seriøse fredsforhandlinger med landets to største guerillagrupper ELN og FARC.

Den væbnede konflikt har ellers varet i 50 år, og mange colombianere sukker efter fred, mens andre samtidig ikke tror på, at det overhovedet er muligt.

Sydamerikas bedste sted at gøre forretning

Med en vækstrate på 4,3 procent, den fjerde højeste i Latinamerika, har Colombia især fanget erhvervslivets opmærksomhed. Sidste år blev landets næststørste by Medellin valgt som Sydamerikas bedste sted at gøre forretning.

Også Bogota fremhæves ofte som et interessant sted for handel, og for nylig trådte en ny handelsaftale i kraft mellem Colombia og EU.

Danmark har netop officielt åbnet en ambassade i Colombia for at styrke danske virksomheders adgang til det colombianske marked. Men allerede nu har adskillige danske virksomheder med succes etableret sig i Colombia. Blandt andet Falck og Novo Nordisk.

Turisterne kommer

Fra 2000 til 2010 er antallet af udenlandske turister steget med cirka 10 procent. Blandt andet er det utroligt populært at rejse til Colombia med såkaldt sundhedsturisme, hvor folk får foretaget operationer – kosmetiske eller på grund af sygdom.

Både kystbyerne mod det caribiske hav, som for eksempel Cartagena og Colombias såkaldte kafferegion er populære. Og danske rejsebureauer organiserer rejser til landet.

Det er sågar lykkedes Colombias turistministeriums at udnytte folks fordomme om landet. Med det officielle slogan: Colombia - den eneste risiko er, at du har lyst til at blive.

Bagsiden af medaljen

Men den nyere historie om Colombia er ikke kun lyserød. Landet har stadig voldsomme problemer med at overholde menneskerettighederne, høje tal for mord på fagforeningsfolk, og med 5,7 millioner har Colombia verdens næststørste antal af internt fordrevne.

I dag sker der færre kidnapninger, men landets mordrate er stadig højere end gennemsnittet i Latinamerika. Flere af landets byer ligger også stadig højt på listen over verdens farligste byer, ligesom Colombia placerer sig højt på listen over narkoproducerende lande.

Og ikke langt fra forretningskvartererne i Bogota finder vi slum. Folk uden bolig, arbejde og mad. Ifølge FN lever 45,5 procent af den colombianske befolkning i fattigdom. Arbejdsløsheden er den højeste i Sydamerika med 11,1 procent.

Danmark har ikke haft en ambassade i Colombia siden begyndelsen af 1980erne. I øjeblikket er Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (S) i Colombia sammen med en stor delegation af erhvervs- og fagforeningsfolk.