- Den spanske stat er ikke længere demokratisk.
Sådan lyder det klare budskab fra Cataloniens udenrigsminister, Raul Romeva, efter flere af selvstyrets ministerier blev ransaget i morges.
Under aktionen anholdt det spanske politi også 12 embedsmænd fra den catalanske selvstyreregering. En af dem en viceminister i regionens skatteministerium.
- Det viser, at vi er i undtagelsestilstand. Det viser, hvor problematisk manglen på selvstændighed er. Det, vi konfronteres med, er et spørgsmål om demokrati, siger Raul Romeva til DR Nyheder over telefon fra Catalonien.
Burde bekymre EU
For to uger siden vedtog delstatsparlamentet i Barcelona en lovpakke om at sende spørgsmålet om selvstændighed for Catalonien til folkeafstemning 1. oktober.
Den spanske forfatningsdomstol har dog siden erklæret afstemningen for at være i strid med forfatningen, mens den spanske regering har kaldt afstemningen ulovlig.
Ifølge Raul Romeva kan situationen i Catalonien også få betydning for andre selvstyrer i Europa.
- Episoden i dag burde skabe bekymring i hele EU. Det er ikke kun noget, der sker i Catalonien eller Spanien, men også i EU.
Arven fra Franco
Carles Puigdemont, der er leder af den regionale regering i Catalonien, afholdt i formiddags pressemøde, efter anholdelserne og ransagningerne i flere ministerier.
Her sagde han, at den spanske regering i praksis har suspenderet Cataloniens selvstyre. Raul Romeva kalder situationen forfærdelig.
- Situationen i Catalonien er konsekvensen af manglen på magtfordeling, som vi lever og lider under i Spanien i dag. Det er arven fra Francos regime. Det viser, at overgangen aldrig skete i Catalonien og i Spanien. Det her er en situation, vi ikke har set i 40 år, siger han.
Den spanske regering tackler ifølge udenrigsministeren kravet om selvstændighed ved at bruge statens styrke og magt. Det vil dog langt fra stoppe befolkningens krav om selvstændighed, siger Raul Romeva.
- Staten har ikke forstået konsekvenserne ved at forsøge at knuse kravet om selvstændighed. Vi bliver ved. Vi er fast besluttet på at afholde folkeafstemningen, der er ikke noget alternativt.
Domstolen har erklæret afstemningen for forfatningsstridig. Betyder det ikke noget for jer?
- Først og fremmest er afstemningen ikke ulovlig. For det andet er der mange andre muligheder for at afholde afstemningen, som vi kræver. Det har den spanske regering ikke haft lyst til at diskutere.
Uroligheder i Barcelona
Efter dagens aktion har mange cataloniere været på gaden i Barcelona for at vise deres vrede, hvilket har ført til sammenstød med politiet.
Raul Romeva tror og håber dog ikke på vold i gaderne frem mod afstemningen den 1. oktober.
- Den catalanske bevægelse har været fredelig igennem hele processen og i demonstrationerne igennem årene, hvor der har været millioner på gaden, siger han.
- Vi insisterer på, at det her kan, burde og skal løses politisk. Ikke med politiet, retssystemet, militæret eller med vold. Det er vores budskab og krav.
KAMP FOR SELVSTÆNDIGHED
- •
1932: Catalonien opnår et vist selvstyre.
- •
1939: Selvstyret bliver rullet tilbage af diktatoren Francisco Franco.
- •
1970'erne: Efter Francos død får Catalonien igen gradvis mere selvstyre.
- •
2010: Den spanske forfatningsdomstol afgør, at der ikke er noget juridisk grundlag for, at Catalonien kan blive en selvstændig nation. I de følgende år er der flere gange demonstrationer for større selvstændighed med over 1 million deltagere.
- •
2013: 1,6 millioner cataloniere laver en menneskekæde på 480 kilometer fra Vallespier i Frankrig til Montsià i Spanien, for at markere ønsket om et uafhængigt Catalonien.
- •
2014: I november stemmer 81 procent af vælgerne ja til en uafhængig catalansk stat ved en ulovlig folkeafstemning. Valgdeltagelsen er på omkring 40 procent.
- •
2015: Partier, der ønsker løsrivelse fra Spanien, får ved et valg absolut flertal i Cataloniens delstatsparlament.