Hvor meget ligner tysk lovgivning spansk lovgivning?
Det er spørgsmålet, efter den catalanske separatistleder Carles Puigdemont i dag er blevet anholdt i Tyskland, tæt på grænsen til Danmark.
For fredag genaktiverede den spanske højesteretsdommer Pablo Llarena nemlig den europæiske arrestordre på Carles Puigdemont, og med dagens anholdelse er det derfor op til de tyske domstole at vurdere, om han kan udleveres til Spanien.
Carles Puigdemont har de seneste dage opholdt sig i Finland, men finsk politi nåede ikke at pågribe ham, inden han igen var på farten med kurs mod Belgien, hvor han har levet i eksil siden oktober. Den tyske anklagemyndighed bekræfter over for Die Zeit, at man var vidende om, at Carles Puigdemont var på vej mod landet.
Derfor bliver spørgsmålet om udlevering nu afgjort i Tyskland, lyder det fra lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
- Nu skal man sikre sig, at han bliver i Tyskland, indtil man har truffet en afgørelse i sagen om mulig udlevering. Og så skal man afgøre, om han skal udleveres til Spanien, siger han.
Risikerer op til 30 års fængsel
I hjemlandet er Carles Puigdemont blandt andet tiltalt for oprør og tilskyndelse til oprør samt underslæb. Han risikerer op til 30 års fængsel, hvis han kendes skyldig.
Men for at han kan blive udleveret, skal der i tysk lovgivning være tilsvarende forhold, han kan straffes for.
Ifølge avisen The Guardian har det ikke siden 1970'erne været muligt ifølge tysk lovgivning at straffe for oprør eller tilskyndelse til oprør.
Dog skriver El Pais, at det er muligt at straffe for højforræderi defineret som et forsøg på at underminere eller true landets forfatning, og det kan give en straf på op til ti år.
- Det, den tyske dommer nu skal tage stilling til, er blandt andet, om der er åbenlyse grunde til, at arrestordren kan afvises, eller om det, han er mistænkt for at have gjort i Spanien også vil være en forbrydelse, hvis han havde lavet det samme i Tyskland, forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.
Eksempelvis kan arrestordren afvises, hvis personen tidligere er dømt for samme forhold.
Siden oktober har Carles Puigdemont opholdt sig i eksil i Belgien.
Arrestordren blev trukket tilbage i december, idet spanske myndigheder ikke var garanteret, at belgierne ville udlevere Puigdemont på baggrund af de mest alvorlige forhold og derfor ikke være i stand til at retsforfølge ham i Spanien.
Kan resultere i flere demonstrationer
De seneste dage har der været store demonstrationer på gaderne, blandt andet i Barcelona, efter den spanske højesteretsdommer Pablo Llarena har indledt straffesag mod catalanske separatister, heriblandt præsidentkandidaten, Jordi Turull, tidligere parlamentpræsident, Carme Forcadell, og yderligere tre andre fra det catalanske parlament.
Derfor er det heller ikke usandsynligt, at anholdelsen af Carles Puigdemont kan sætte gang i flere uroligheder i Catalonien, vurderer lektor i spanske forhold på Copenhagen Business School, Carsten Humlebæk.
- Puigdemont er blevet en symbolfigur. Selvom han har måttet opgive ønsket om at stå som deres officielle præsidentkandidat og opretholde magtkampen med Spanien, er det lykkes ham at markedsføre sig som leder af projektet, siger han og fortsætter:
- Hvis han bliver anholdt og udleveret til Spanien, kan man godt forestille sig, at de catalanske separatist-tilhængere vil arrangere demonstrationer.
Tusindvis er allerede gået på gaden i Barcelona for at demonstrere, og på Twitter har Cataloniens nationalforsamling opfordret til at protestere mod anholdelsen af Carles Puigdemont og meddeler samtidig, at de vil demonstrere foran det tyske konsulat i Barcelona.