Casper Schrøder: 4 ting, vi lærte af topmødet i Davos

Her er fire ting, vi lærte af den globale elites økonomiske topmøde i Davos.

Davos set fra Jacobshorm (Foto: © Peter Langkilde, peter langkilde DR)

Strømmen af sorte luksusbiler siver langsomt ud af schweiziske Davos. Den snurrende lyd af helikoptere gennem alpedalen stilner hen.

Det årlige økonomiske topmøde World Economic Forum er overstået, og den globale elite - tusinder af magtfulde politikere, forretningsfolk og meningsdannere - er på vej hjem til hver deres verdenshjørne.

Der bliver hverken truffet samlede beslutninger eller skrevet fælles erklæringer på topmødet, men alligevel er det et vigtigt møde. Her udveksles der meninger og markeres positioner på allerhøjeste niveau.

World Economic Forum er et spejl af, hvor magteliten står lige nu, og en spåkugle for, hvor de er på vej hen. Og hvad så man så i år?

1

Klima, klima, klima

(Foto: © Peter Langkilde, peter langkilde DR)

Intet emne fyldte mere end klima. Det var der allerede lagt op til fra start, da World Economic Forums årlige trusselsrapport udpegede klimaspørgsmålet som verdens mest overhængende problem.

Med invitationen af den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg som en af hovedtalerne havde arrangørerne også markeret klart, at sådan skulle det være. En uafhængig tre dage lang klimamarch med aktivister gennem alperne gjorde også sit.

Klimaudfordringen er ikke noget nyt emne i Davos, men emnet tog i år et afgørende ryk ind i de tunge økonomiske diskussioner.

Det udkrystalliserede sig i den kuldeklare alpeluft ved den vigtige afsluttende paneldebat mellem finansministrene for USA og Tyskland, centralbankcheferne fra Europa og Japan samt den øverste direktør for Den Internationale Valutafond.

Store dele af debatten gik med at drøfte de økonomiske effekter af klimaforandringerne.

Her lagde chefen for Den Europæiske Centralbankchef Christine Lagarde op til, at man i fremtiden også som centralbank må tage klimaet med i sin vurdering af økonomien og sine pengepolitiske beslutninger, mens den tyske finansminister Olaf Scholz talte om et forestående investeringsboom i grøn teknologi, der kan løfte verdensøkonomien ind i en ny tid.

I det hele taget brugte en række af verdens største virksomheder mødet til at markere sig i klimaspørgsmålet. Det nok største samtaleemner i paneldebatterne, i kongreskorridorerne og ved de lukkede middagsselskaber, var det åbne brev som Larry Fink, chef for Blackrock, der er verdens største kapitalforvaltningsselskab, udsendte til topdirektører i hele verden med en indtrængende opfordring til at forstå og handle på klimaudfordringen i deres forretningsbeslutninger:

"Jeg er overbevist om, at vi står på randen til grundlæggende forandringer i finansverdenen."

2

Davos er og bliver et globalt gedemarked

Davos er et globalt gedemarked, hvor forretningsinteresser, salgstaler og politiske og samfundsmæssige emner mødes i et sammensurium af en anden verden. Også selv et emne som klimaet har domineret.

Alle har pakket deres egen dagsorden i rullekufferten, hvad enten det drejer sig om de officielle deltagere i det labyrintiske kongrescenter eller de tusinder af tilrejsende, som bruger ugen på at netværke sig gennem byens gader, og de mange arrangementer, der omgiver selve det lukkede World Economic Forum.

Der findes et tungt og magtfuldt Davos på topmødets scener. Og der findes et spraglet og til tider dekadent Davos, som har lejet sig ind på byens hovedstrøg, Promenade.

Det er her, der er gratis champagne til alle i en såkaldt Equality Lounge, hvor internationale musikstjerner bliver fløjet ind til eksklusive koncerter, hvor hele butikker er dækket op til lukkede middage, og hvor der er -cocktailfester til de sene nattetimer.

Bare fordi man bekender sig til en kapitalisme, der fokuserer på mere og andet end bundlinjen, så er der jo ingen grund til at sige nej til en god fest.

3

Husk at smile, mens verden brænder

(Foto: © Peter Langkilde, peter langkilde DR)

Det kan godt være, at klimaforandringerne er en overhængende trussel mod menneskeheden, men er du ikke sød at lade være med at hænge sådan med mulen. Det skaber bare sådan en dårlig stemning.

Nogenlunde sådan kan man sammenfatte et andet dominerende budskab fra World Economic Forum.

Den amerikanske præsident Donald Trump lagde ud med budskabet om, at man må afvise "dommedagsprofeterne" og blev bagefter bifaldet af World Economic Forums-stifter Klaus Schwabb for "optimismen".

Det kan altså godt være, at topmødet og dets deltagere har omfavnet klimaudfordringen og Greta Thunberg, men hendes grundbudskab bliver afvist. Det var ellers i netop Davos' sidste år, at Thunberg for alvor trådte ind på verdensscenen med sin tale om verden som et brændende hus:

"I skal ikke være håbefulde. I skal gå i panik. I skal mærke den samme frygt, som jeg føler hver dag. Og så skal I handle."

Den frygt var ikke at spore i Davos. Husk at smile, selvom verden brænder.

4

Amerikanerne gør, hvad de vil

Hvor Donald Trump under sit forrige Davos-besøg i 2018 blev betragtet som en uvelkommen galning, blev han denne gang mødt med en resignerende anerkendelse. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var til stede på topmødet. Det budskab, som deltagerne sad tilbage med, var, at amerikanerne gør, hvad der passer dem.

Donald Trumps tale var i lange stræk en valgtale om amerikansk økonomis fortræffeligheder, og blandt deltagerne var der en indrømmelse af, at det faktisk er gået ret godt i USA med Trump som præsident.

Hvor Donald Trump under sit forrige Davos-besøg i 2018 blev betragtet som en uvelkommen galning, blev han denne gang mødt med en resignerende anerkendelse.

Sammen med sin finansminister Stephen Mnuchin benyttede Donald Trump World Economic Forum til at slå fast, at USA er herre i eget hus, og at man egentlig ikke giver meget for topmødets globale filosofi. Man går enegang - både når det gælder verdenshandel og klima.

Ethvert land må altid arbejde udelukkende for sit eget bedste, slog Donald Trump fast i sin tale. Det bemærkelsesværdige var ikke, at han sagde det, men at den globale magtelite, der har hele verden som deres hjem og arbejdsplads, bare trak på skuldrene.

Donald Trump roste i hovedtalen sin egen handelsaftale med Kina og lod på andre møder forstå, at både EU og Storbritannien kan se frem til hårde forhandlinger om handelsaftaler.

Når det gælder klimaspørgsmålet lod USA forstå, at man er noget mindre bekymrede end flertallet. Der findes altså også andre problemer i verden, og ny teknologi vil formentlig over de kommende 20-30 år gøre de aktuelle bekymringer overflødige, sagde finansminister Stephen Mnuchin, og brugte i øvrigt et møde med journalister til at lange ud efter Greta Thunberg:

"Det må være en vittighed. Hun kan komme tilbage og tale med os, når hun har studeret økonomi."