Bulgarien bygger mur for at standse flygtningestrøm

Bulgarien er ved at opføre en 30 kilometer lang mur for bedre at kontrollere flygtningestrømmen fra Syrien.

Ved et modtagelsescenter i Bulgariens hovedstad Sofia prøver flygtninge at fange en pose mad. (Foto: © Stoyan Nenov, Scanpix)

Bulgarien vil bygge en 30 kilometer lang mur for at standse flygtningestrømmen fra Syrien.

Det skriver flere bulgarske og tyrkiske medier.

De seneste måneder er antallet af flygtninge skudt i vejret. Fordrevet af borgerkrigen prøver de at snige sig over den såkaldte grønne grænse langs med Tyrkiet.

Krise for hele Bulgarien

Regeringen fastholder, at den med muren blot ønsker at tvinge flygtningene til at krydse ind i landet - og dermed ind i EU - gennem de officielle grænseovergange.

Der kan de modtages og registreres ordentligt og samtidig søge om international beskyttelse, forklarer Boris Tsjesjirkov, der er talsmand for FN's flygtningehøjkommissariat.

- Hvis ikke vi kan kontrollere flygtningestrømmen, kan det ende med en humanitær krise, der spreder sig hele den sociale sfære i samfundet, sagde indenrigsminister Tzvetlin Yovchev mandag ved en pressekonference.

Fremmedhad under overfladen

Bulgarien er det fattigste land i EU og har store problemer med at håndtere den voksende strøm af flygtninge fra Syrien de seneste måneder.

Og stort set hver dag er den varme kartoffel på menuen i den politiske debat. Det kan man blandt andet se hos det bulgarske nyhedsbureau FOCUS News Agency.

Under overfladen lurer nationalistiske og fremmedfjendske strømninger, der har blomstret i kølvandet på finanskrisen.

Flere og flere muslimer oplever at blive angrebet af medlemmer fra det nynationalistiske Ataka-parti. Og størstedelen af de syriske flygtninge er netop muslimer.

Bulgariens regering under pres

Bulgariens regering er nu under pres for at tackle de mange flygtninge. Og det samme er landets modtagelsescentre.

Det bulgarske indenrigsministerium mener, at 4445 flygtninge fra Syrien har sneget sig over grænsen i år. Det er mere end 100 om ugen.

I alt er 6445 flygtninge ankommet i 2013.

EU skal tage medansvar

Balkanlandet har derfor opfordret EU til at støtte landet med yderligere seks millioner euro, og derudover tage et medansvar for at løse problemet med de mange flygtninge.

- Der er behov for en integreret EU-tilgang til at løse flygtningeproblemet, og præsidentens kontor arbejder i den retning, sagde præsident Rosen Plevneliev under et møde med repræsentanter for landets sikkerheds- og efterretningstjenester ifølge FOCUS News Agency.

Flere end to millioner mennesker er flygtet ud af Syrien siden marts 2011. FN forudser, at konflikten i Syrien vil eskalere og tvinge yderligere over fire millioner indbyggere til at forlade deres hjem i 2014.