Bruxelles to dage efter: 'Vi prøver at gøre det så normalt som muligt'

Hverdagen er så småt ved at vende tilbage for indbyggerne i Belgiens hovedstad, fortæller DR's udsendte.

På banegården i Bruxelles er der svært bevæbnede vagter efter tirsdagens terrorangreb, der har kostet mere end 30 mennesker livet. (Foto: © Per Bang Thomsen)

- Der er denne vej, siger den rødklædte servicemedarbejder og peger mod det højre indgangsparti til Bruxelles hovedbanegård, Brussel Centraal.

Uden at tøve ændrer de to personer kurs og træder ind i den højloftede ventesal, hvor de bliver mødt af et hold soldater med maskingeværer.

Ingen får lov til at fortsætte ned i det underjordiske netværk af skinner og perroner uden først at have fået tjekket rygsækken.

Sådan er virkeligheden blevet for morgenpendlerne i Bruxelles her to dage efter det dødelige terrorangreb, hvor blandt andet Maelbeek-metrostation blev ramt.

Og folk protesterer ikke.

'Det er jo også hverdag'

Ser man bort fra de mange soldater, der har taget plads ude foran banegården, minder dagen dog meget om så mange andre torsdage i den belgiske hovedstad.

I modsætning til i Danmark er Skærtorsdag ikke en helligdag i Belgien, og folk skal derfor på arbejde og skole som normalt.

- Jeg tror, vi prøver at gøre det så normalt som muligt. Ikke på den måde, at vi vil glemme, hvad der er sket, men det er jo også en hverdag i dag, siger Alexander Baudot, der lige er kommet med toget.

På stationen i Bruxelles står vagter klar til at tjekket passagernes tasker, inden de får lov at komme til perronen. (Foto: © Per Bang Thomsen)

Han har undervisning på universitetet, og han synes, turen herind virkede helt normal.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er nervøs eller bange. Men jeg er nok mere forsigtig. Det vil jeg nok være i lang tid endnu.

Godt gang i byen

Rundt om i byen hænger flagene fortsat på halv, og der er stadig områder i byen, som er afspærret med blå/hvidt plastikbånd.

Fra tid til anden bliver myldretidsstøjen afbrudt af nogle politisirener eller en flapren fra helikopterpropeller.

Og pladsen foran børsbygningen er stadig tætpakket med korrespondenter fra hele verden, der fortæller om de seneste udviklinger i sagen.

Men ellers er der ved at komme godt gang i byen igen.

Restauranterne får nye leverancer, og et par turister står på et hjørne og nærstuderer et bykort.

Kø til kaffen

Den del af Rue de la Loi, som ligger ved den terrorramte metrostation, er blevet genåbnet, og bilisterne kører forbi, så hurtigt man nu kan på sådan en torsdag morgen.

Selve stationen er dog stadig spærret af, og betjente står ved de mindeskranse, som blandt andet kongefamilien har lagt for at mindes ofrene, og kommanderer alle væk, som kommer for tæt på.

Men hvor hele EU-kvarteret omkring stationen stort set var mennesketomt i går morges, skal man i dag stå lidt i kø for at få sin morgenespresso og croissant på cafeerne.

Vi skal være sammen med venner og familie

I Sankt Catherine-kirken midt i Bruxelles er der mennesketomt torsdag formiddag.

Præsten i Sankt Catherine-kirke

Men tirsdag aften blev der holdt en gudstjeneste for terrorofrene.

Der kom en del mennesker, fortæller fader Jeremie Schaub. Og det er vigtigt, at folk kan få lov til at sørge, understreger han.

- Men vi bliver også nødt til at leve som før, for vi kan ikke leve i frygt. Vi bliver nødt til at gå ud og være sammen med vores venner og familie, siger han.