Britiske politikere sender bøn til May inden brexit-afstemning

De britiske politikere skal inden for de næste to uger stemme om Mays udskældte skilsmisseaftale.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper fortsat for at få godkendt sin skilsmisseaftale med EU. (Foto: © POOL New, Scanpix)

Den britiske premierminister, Theresa May, bør helt udelukke, at Storbritannien kommer til at forlade EU-samarbejdet uden en skilsmisseaftale.

Sådan lyder bønnen ifølge Sky News fra flere end 200 britiske parlamentarikere fra fem forskellige partier i et brev til premierministeren.

De frygter, at et no-deal brexit vil ramme den britiske økonomi, ikke mindst landets fremstillingsindustri, hårdt.

- Det vil blive en reel udfordring for globale virksomheder, der har virksomheder andre steder i Europa, fortsat at investere i den britiske fremstillingsindustri, hvis vi forlader EU uden en aftale. Hvis ikke der er investeringer og tillid til den britiske fremstillingsindustri, vil tusindvis af job over hele landet være direkte i farezonen, lyder det i brevet.

Mindre konkurrencedygtige

Briterne skal efter planen forlade EU den 29. marts i år, og hvis ikke der er nogen aftale på plads, er det Verdenshandelsorganisation, WTO’s, handelsregler, som i stedet træder i kraft.

Det betyder blandt andet, at der vil komme told på alle varer, og det frygter de godt 200 politikere.

- Hvis vi skal forhandle på Verdenshandelsorganisationens vilkår, vil det betyde, at vores produktionsvirksomheder med det samme vil blive mindre konkurrencedygtige, og det vil gøre det meget svært for industrien at forsvare, hvorfor man fortsat skal producere eksportvarer i Storbritannien, står der i brevet, som blandt andet møder opbakning fra det britiske erhvervsforbund, Confederation of British Industry, og lederne af Airbus, Jaguar Land Rover og Rolls Royce.

Rolls Royce-virksomheden bakker op om brevet til premierministeren. En række erhvervsledere skal onsdag mødes med Theresa May og tale brexit. (Foto: © Pierre Albouy, Scanpix)

Møde med May

Det er den forhenværende konservative minister Caroline Spelman, der sammen med Jack Dromey fra oppositionspartiet Labour har været tovholdere på brevet fra de flere end 200 politikere.

Der er i alt 650 parlamentarikere i det britiske underhus, og brevet er blevet offentliggjort dagen inden, at politikerne skal mødes med premierministeren i hendes tjenestebolig på Downing Street 10.

Her skal de tale med Theresa May om den skilsmisseaftale, som hun har forhandlet på plads med EU-landene. Aftalen skal sikre, at briterne forlader EU under ordnede forhold, og de britiske parlamentarikere skal først blåstemple den, før den kan træde i kraft.

Det var egentlig meningen, at de britiske politikere skulle have stemt om den i midten af december. Men efter hård kritik og med udsigt til et stort nederlag valgte premierministeren at udskyde afstemningen.

- Det er tydeligt, at mens der er bred opbakning til mange af de afgørende aspekter i aftalen, så er der på ét punkt, den nordirske "backstop", udbredt og dyb bekymring, lød det dengang fra Theresa May.

Boris afviser advarsler

De britiske parlamentarikere skal senest stemme om aftalen den 21. januar. Men henover jul har der været forlydender om, at premierministeren endnu engang vil udskyde afstemningen. Det afviste hun dog i går, da hun blev interviewet af BBC.

Her understregede hun selv, at Storbritannien vil begive sig ind på ”ukendt territorium”, hvis politikerne stemmer nej til den.

Ifølge BBC's oplysninger vil afstemningen finde sted tirsdag den 15. januar, og en af dem, der har tænkt sig at stemme nej til skilsmisseaftalen, er den forhenværende britiske udenrigsminister Boris Johnson.

Boris Johnson har været en af de skarpeste kritikere af Theresa Mays brexit-kurs. (Foto: © handout, Scanpix)

Han har længe været kritisk over aftalen, og i et indlæg i avisen The Telegraph skriver han, at no-deal vil være ”det tætteste på det, som det britiske folk stemte for” ved brexit-afstemningen.

Her stemte 51,9 procent af de britiske vælgere ja til, at Storbritannien skal forlade EU.

Boris Johnson mener samtidig, at de advarsler, der har været om en no-deal brexit, tangerer det "apokalyptiske". Og han understreger, at briterne ikke kan skræmmes til at bakke op om aftalen.

- Uagtet alt det, som folk er blevet fortalt - eller nærmere på grund af det - så er det denne fremtid, som et flertal af det britiske folk foretrækker, skriver Boris Johnson.

Hvorfor skaber det såkaldte 'backstop' så meget splid?

  • Det såkaldte 'backstop’ skal sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle blive enige om en frihandelsaftale.

  • Efter planen skal Storbritannien forlade EU 29. marts. Men i en periode frem til udgangen af 2020 vil Storbritannien blive ved med at følge alle EU's regler og være en del af EU's indre marked.

  • Tanken er, at EU og Storbritannien i tiden frem til udgangen af 2020 skal enes om en frihandelsaftale, som er så omfattende, at varer frit vil kunne bevæge sig mellem EU og Storbritannien uden behov for toldere som kontrollerer varer ved grænsen mellem Irland og Nordirland.

  • Men hvis det af en eller anden årsag ikke lykkes for EU og Storbritannien at lave sådan en frihandelsaftale, er der behov for nogle regler for, hvad der så skal ske i stedet. Det er de regler, som er beskrevet i det såkaldte 'backstop', der er en del af den skilsmisse-aftale, som EU og Storbritannien har indgået. Men den aftale er kontroversiel.

  • For ifølge premierministerens egen juridiske rådgiver kan Storbritannien derved risikere at ende i en toldunion med EU på ubestemt tid. Det vil betyde, at Storbritannien vil skulle følge EU's toldregler, og at Storbritannien derfor ikke vil kunne indgå selvstændige handelsaftaler med andre lande.

  • Og netop dét har skabt vrede blandt mange britiske parlamentarikere, der frygter, at Storbritannien aldrig for alvor kan komme til at forlade EU-samarbejdet.