Britisk politichef: Vi må ændre antiterror-indsatsen

Angrebsmand i London var kendt af myndighederne, men blev udelukket som potentiel terrorist, siger politiet.

I går samledes borgere i centrum af London til mindestund og for at tænde lys og lægge blomster til ære for ofrene efter angrebet lørdag aften. (Foto: © MARKO DJURICA, Scanpix)

Britisk politi forsvarer nu, at man ikke har undersøgt en af gerningsmændene bag weekendens angreb i London.

Der var ingen efterretninger, som indikerede, at angrebet var ved at blive planlagt, selvom en af de tre gerningsmænd allerede var kendt for islamistisk ekstremisme tilbage i 2015.

Det fastslår lederen af det britiske politis antiterrorenhed, Mark Rowley, skriver BBC og The Guardian.

- Undersøgelsen af ham blev prioriteret i den nederste del af vores efterforskningsarbejde, siger han.

Men angrebet i den britiske hovedstad samt de seneste to i henholdsvis Manchester og ved Westminster i London bør give anledning til en nytænkning af antiterror-strategien, påpeger han.

- Inden for ni uger har vi forhindret fem planer om angreb, og det er lykkedes at udføre tre. Det er noget helt andet, end vi har set i meget lang tid. Som premierministeren, (Theresa May, red.) har indikeret, er vi nødt til at gøre nogle ting anderledes, siger Mark Rowley ifølge The Guardian.

Viftede med IS-flag

Den ene gerningsmand, den pakistanskfødte Khuram Shazad Butt, blev i 2015 udelukket som potentiel terrorist, efter at myndighederne var blevet advaret om hans radikale synspunkter, skriver BBC. Og sidste år dukkede han op i en tv-dokumentar om islamistisk ekstremisme, hvor han skændes med politiet efter at have viftet med et flag fra Islamisk Stat i en park.

De to andre var ifølge BBC ikke kendt af myndighederne.

- Vi kommer formentlig til at finde skjult kommunikation, som kunne have ændret vores opfattelse (af ham, red.), hvis vi havde haft adgang til det, siger Mark Rowley ifølge BBC.

Korrespondent: Undersøger muligt netværk

Britisk politi fortsætter med at ransage relevante adresser i London.

Det sker ifølge DR Nyheders Europakorrespondent Anna Gaarslev for at finde ud af, om gerningsmændene er en del af et større netværk.

- Det betyder, at politiet arbejder videre med at finde ud af, i hvor høj grad de handlede på egen hånd eller fik instrukser fra andre mennesker. Og den efterforskning er slet ikke slut, siger hun.

12 personer, som blev anholdt i timerne efter angrebet, er alle løsladt igen. I går gennemførte politiet nye aktioner i Newham og Barking i Østlondon, og det står ifølge Anna Gaarslev ikke klart, hvor mange personer politiet har i deres varetægt.

Syv personer blev dræbt under angrebet på London Bridge og det nærliggende Borough Market.

Over 40 personer blev såret. Ifølge det britiske hospitalsvæsen er 36 personer stadigvæk indlagt med kvæstelser, heraf er 18 i kritisk tilstand.