Britisk parlament vil ikke forlade EU uden en aftale 'under nogen omstændigheder'

Et flertal i det britiske parlament godkender ændringsforslag om no deal-brexit.

Storbritannien ønsker ikke at forlade EU uden en aftale - hverken den 29. marts eller nogensinde for den sags skyld.

Det har et flertal i det britiske parlament besluttet her til aften ved en afstemning i Underhuset. Det betyder, at der – hvis parlamentet får sin vilje - skal en aftale på plads med EU, hvis Storbritannien skal forlade unionen.

Helt konkret har parlamentet stemt ja til et forslag om at udelukke at forlade EU uden en aftale - 321 stemte for og 278 stemte imod.

Det er dog ikke regeringens oprindelige forslag, der her til aften blev godkendt.

Tidligere på aftenen godkendte parlamentet nemlig - med et snævert flertal - et ændringsforslag til regeringens hovedforslag.

Det betød, at det forslag, som netop har været til afstemning, omhandlede, hvorvidt parlamentet vil udelukke at forlade EU uden en aftale "under nogen omstændigheder".

Regeringens oprindelige forslag omhandlede kun den 29. marts og udelukkede dermed ikke, at Storbritannien på et senere tidspunkt kunne forlade EU uden en aftale. Det er dog vigtigt at bemærke, at forslaget ikke er juridisk bindende.

Konsekvensernes af Underhusets beslutninger

Det er derfor uvist, præcis hvad resultatet kommer til at betyde.

På trods af, at parlamentet nu vil udelukke at forlade EU uden en aftale, så er det juridiske udgangspunkt altså stadig, at Storbritannien forlader EU 29. marts. Og det bliver uden en aftale - hvis der ikke kommer andet på plads, lød det fra den britiske premierminister, Theresa May, umiddelbart efter afstemningen.

Ifølge premierministeren må parlamentet nu enten må acceptere en aftale med EU i de kommende dage, ansøge om en kort forlængelse af fristen for udtrædelse af EU eller søge om at få en "meget længere" udsættelse fra EU til at forhandle en ny aftale.

Premierminister Theresa May taler til parlamentet efter aftenens afstemning. (Foto: © ho, Scanpix)

- Huset blíver nødt til at forholde sig til konsekvenserne af de beslutninger, det har taget, lød det fra premierministeren.

De dramatiske begivenheder finder sted, efter parlamentet i går afviste Theresa Mays seneste forslag til en skilsmisseaftale med EU. Det er anden gang, at parlamentet har afvist Mays aftaleforslag, og EU har afvist at genforhandle.

Chefforhandler efterlyser plan

Det er planen, at parlamentet allerede i morgen skal mødes igen for at stemme om at udskyde Storbritanniens udtrædelse af EU til en senere dato. I det forslag, som parlamentet skal stemme om, er det dog en forudsætning for udsættelsen, at medlemmerne af parlamentet skal nå til enighed om en aftale på blot syv dage.

Herefter vil regeringen anmode om at udsætte brexit.

En eventuel udsættelse kan nemlig ikke besluttes af Storbritannien alene. Den skal først godkendes af EU's 27 medlemslande, før den kan blive en realitet.

EU27 skal enstemmigt godkende en forlængelse af brexit - og det skal ske på topmødet i næste uge.

Tidligere i dag var meldingen fra både chefforhandler Michel Barnier og en række af formanden for grupperne i Europa-Parlamentet, at det kun giver mening at sige god for en forlængelse, hvis de britiske politikere klart og tydeligt kan sige, hvad de så vil gøre.