Britisk migrantfly til Rwanda blev stoppet i 11. time

Et fly med asylansøgere fra Storbritannien er blevet aflyst efter indsigelser fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Ifølge britiske medier stod et fly tirsdag klar til at transportere asylansøgere til Rwanda på en luftbase i Wiltshire i Storbritannien. (Foto: © HANNAH MCKAY, Ritzau Scanpix)

Det britiske fly, som tirsdag aften skulle være lettet med kurs mod Rwanda med asylansøgere om bord, kom alligevel ikke på vingerne.

Det bekræftede det britiske udenrigsministerium sent tirsdag over for blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

Flyet skulle efter den oprindelige plan være lettet tirsdag med 37 asylansøgere om bord.

Som led i en aftale mellem Storbritannien og Rwanda skulle asylansøgerne til det centralafrikanske land for at få behandlet deres asylansøgning dér i stedet for at få den behandlet på britisk jord.

Men lidt efter lidt gik den plan i vasken for den britiske regering.

Allerede fredag i sidste uge var antallet af passagerer på flyet nede på 31, og efter endnu en række juridiske indsigelser skrumpede antallet af asylansøgere på flyet i løbet af tirsdag til omkring syv.

Klokken 22.55 kunne Paul Brand, redaktør på mediet ITV News, erfare, at der kun var fire asylansøgere tilbage, som lovligt kunne flyves til Rwanda. Det skriver Ritzau.

Blot ni minutter senere kunne han oplyse, at det britiske indenrigsministerium havde bekræftet, at ingen af de planlagte asylansøgere kunne flyves til Rwanda, og at flyets planlagte afgang tirsdag var aflyst.

Det skete på trods af, at den britiske udenrigsminister, Liz Truss, tidligere på dagen slog fast, at flyet ville komme afsted uanset hvad - dog uden at ville oplyse, hvor mange der ville være ombord.

Beslutningen om at sende asylansøgere ti Rwanda har vakt protester i Storbritannien, senest i går hvor demonstranter blokerede en vej uden for et udrejsecenter for asylansøgere nær Heathrow Lufthavn i London. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Domstol gjorde indsigelser

Ifølge BBC skyldes aflysningen, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol tirsdag aften gjorde indsigelser, som har medført, at Storbritannien ikke kunne sende flyet afsted.

Domstolen har vurderet, at ingen af asylansøgerne lovligt kunne flyves til Rwanda, og afgangen blev derfor aflyst, skriver Ritzau.

Indsigelserne baserede sig blandt andet på sundhedsforhold og menneskerettighedsforhold i Rwanda.

Også FN havde ifølge domstolen udtrykt bekymring over, om Rwandas myndigheder var i stand til at lave en retfærdig vurdering af asylansøgernes flygtningestatus.

Ngo'en Care4Calais, som beskæftiger sig med migranter, der krydser Den Engelske Kanal, skrev også tirsdag aften på Twitter, at asylansøgerne ikke skulle afsted alligevel.

- Den sidste billet er aflyst. Ingen skal til Rwanda, lød det.

Organisationen er en blandt de over 100 britiske velgørenheds- og menneskerettighedsorganisationer, der i den seneste tid har arbejdet for at få stoppet flyet.

Vil ikke lade sig afskrække

Selvom tirsdagens fly til Rwanda blev aflyst, vil den britiske regering fortsætte deres forsøg på at gennemføre planen om at sende asylansøgere til et modtagecenter i det afrikanske land. Det siger indenrigsminister Priti Patel ifølge Sky News.

- Vi vil ikke lade os afskrække fra at gøre det rigtige og levere på vores planer om at kontrollere vores grænser, siger hun og tilføjer, at "mange af dem, som blev taget af flyet i dag, kommer til at være om bord på det næste".

Ifølge indenrigsministeren har det hele tiden været kendt, at planen om et modtagecenter i Rwanda ville blive svær at gennemføre.

Hun er skuffet over, at de sene juridiske indsigelser har gjort, at flyet ikke kunne lette, siger hun til Sky News.

- Det er meget overraskende, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har grebet ind i betragtning af vores gentagne succeser hos vores egne domstole, siger hun.

Den britiske indenrigsminister, Priti Patel, sammen med Rwandas udenrigsminister, Vincent Biruta, under et fælles pressemøde i Kigali, Rwanda, 14. april, da de annoncerede deres fælles asylaftale. (Foto: © JEAN BIZIMANA, Ritzau Scanpix)

Mandag fastholdt en britisk appeldomstol, trods store protester fra ngo'er, den britiske højesterets afgørelse om, at planen kunne sættes i værk tirsdag.

Priti Patel tilføjer ifølge Ritzau, at indenrigsministeriets "juridiske afdeling nu gennemgår hver eneste afgørelse vedrørende afgangen", og at "forberedelserne til den næste flyafgang nu begynder".

Den britiske regering ønsker ifølge eget udsagn at sende asylansøgerne til Rwanda for at sætte en kæp i hjulet for de menneskesmuglere, som hjælper migranterne over Den Engelske Kanal.