Grundlæggeren af WikiLeaks, Julian Assange, er i dag kommet et skridt nærmere at undgå udlevering til USA, hvor han er sigtet for 18 forskellige punkter. 17 af anklagepunkterne er under en lov om spionage.
Den britiske High Court i London har nemlig afgjort, at 52-årige Assange får en fuld høring i en ankesag.
Allerede i marts afgjorde Londons High Court, at Assange måtte føre sin ankesag mod udlevering. Man gav da USA mulighed for at udstikke garantier for blandt andet, at man ikke ville gå efter dødsstraf til Assange.
De garantier har retten i London i dag ikke fundet tilstrækkelige.
Omfattende læk af hemmelige dokumenter
WikiLeaks-stifteren har i mange år kæmpet for ikke at blive udleveret til USA, hvor han risikerer at blive idømt fængsel.
I 2010 publicerede WikiLeaks titusindvis af hemmelige og fortrolige dokumenter fra det amerikanske militær, blandt andet om indsatsen i Afghanistan. Flere af dokumenterne kom fra den tidligere efterretningsanalytiker Chelsea Manning.
Blandt dem var en video, der viste en amerikansk helikopter, der skyder mod og dræber 12 civile, herunder to udsendte medarbejdere fra nyhedsbureauet Reuters.
Det er blandt andet derfor, at Assanges støtter betragter ham som en forkæmper for ytringsfrihed, mens andre ser ham som en kriminel, der sætter menneskeliv på spil ved at lække den slags dokumenter.
Samtidig er der mange kontroverser omkring hans person. I december 2010 blev Assange anholdt i England under mistanke for at have voldtaget to kvinder under et ophold i Sverige.
Han blev dog løsladt mod kaution efter en uge, men der blev indledt en sag om udlevering til Sverige.
Skjulte sig på ambassade
I 2012 stadfæstede den britiske højesteret en ordre om udlevering til Sverige, og Assange søgte - i forklædning - ophold på den ecuadorianske ambassade i London, fordi han var bange for, at svenskerne ville overlevere ham til de amerikanske myndigheder.
Anklagemyndigheden i Sverige har siden droppet sagen.
I 2019 blev han sigtet for 18 lovovertrædelser af de amerikanske myndigheder, blandt andet spionage i forbindelse med lækket af dokumenterne om USA's krige i Irak og Afghanistan.
Assange nægter at havde gjort noget forkert og kalder hele sagen imod ham en politisk forfølgelse.
Samtidig har han og hans kone argumenteret for, at de mange år i fængsel har påvirket hans mentale helbred i en sådan grad, at det vil være farligt for ham at blive fængslet i USA.
Julian Assange var ikke selv til stede i retten i dag på grund af dårligt helbred.