- Der var masser af mennesker, politiet kom ind fra den gade, og så løb folk den vej.
Fahim Alam står mellem nedslidte røde boligblokke og fortæller om dengang i 2011, da hans kvarter i det nordøstlige London blev raseret.
Forinden var en ung sort mand, Mark Duggan, død af skud fra politiet.
Politiet blev frikendt i sagen, men den startede voldsomme sammenstød mellem betjente og vrede demonstranter. Huse blev brændt ned og forretninger plyndret i det såkaldte Tottenham-oprør.
Anholdt og fængslet
- Raseriet og vreden havde ligget og boblet længe, og så skete det altså, fortæller Fahim Alam om den aften, da han selv blev anholdt og fængslet.
På det tidspunkt studerede Fahim på det berømte Oxford Universitet. Uroen bredte sig fra Tottenham-området og ind i hans kvarter, Hackney. Og siden videre til flere britiske byer.
- Jeg blev smidt ned på fliserne her af politiet. Jeg tog ikke aktiv del i protesterne. Jeg stod bare og filmede. Jeg gjorde ikke noget ulovligt, siger han.
Mark Duggans død førte til dramatiske scener i Londons gader i 2011:
Tradition for raceoptøjer
Tottenham-oprøret og de omfattende Black Live Matters-protester i denne weekend er bare få eksempler på en lang række af racerelaterede uroligheder og demonstrationer i Storbritannien gennem tiden.
Ligesom i USA er de ofte blevet udløst af politiets magtanvendelse mod etniske minoriteter.
Hver gang fortæller demonstranterne enslydende historier om den racisme, de føler de bliver udsat for i dagligdagen.
- Det er jo statistisk bevist, siger Fahim Alam.
- I Storbritannien har sorte og muslimer langt større risiko end hvide for at blive stoppet og visiteret af politiet. De får hårdere domme, de bliver oftere sendt i fængsel og får længere straffe end hvide, siger han.
Det var et faktum dengang og er et faktum nu, slutter han.
I december 1995 opstod der store uroligheder i London-forstaden Brixton, efter en 26-årig sort mand omkom i politiets varetægt:
Undersøgelser bakker demonstranter op
Undersøgelser ser ud til at understøtte nogle af beskyldninger mod politiet og retssystemet. I London for eksempel bruger politiet magt mod sorte op til fire gange oftere end hvide.
Sorte og minoriteter er overrepræsenteret i de britiske fængsler. Forskellene mellem hvide og minoriteter er særligt høje, når det handler om unge mennesker, ifølge The Lammy Review.
Efter sin anholdelse blev Fahim Alam sigtet for at kaste sten efter politiet og varetægtsfængslet. Hans billede blev bragt i en række britiske medier, der omtalte ham som ”Oxfordstuderende, der kastede sten efter politiet.”
Men anklagen baserede sig på vidneudsagn fra en enkelt betjent. Da sagen kom for en domstol seks uger senere, var juryen en halv time om at kende Fahim Alam uskyldig.
Vi går ind gennem boligblokkene mod den politistation, hvor han blev kørt hen den aften i 2011.
- Hvis jeg havde lignet dig, siger han og peger på min hvide hud. Så var jeg aldrig blevet anholdt den aften.
Fahim Alam har deltaget fredeligt i mange racedemonstrationer gennem årene. Men når han ser de voldsomme demonstrationer i USA og Black Lives Matter-demonstrationerne nu, så bakker han op om begge dele.
- Jeg har meget sympati for folk, der gør oprør. Folk mener det jo ikke ondt. Det er raseri og vrede. Vi har bedt om forandring mange gange før. Nu er vi trætte af at spørge.