Forholdet mellem Storbritannien og EU har ikke just været varmt på det seneste.
Briterne har nemlig i flere måneder krævet en genforhandling af den såkaldte Nordirland-protokol, som definerer Nordirlands nye status efter brexit, fordi de føler, at regionen er blevet afskåret fra resten af Det Forenede Kongerige.
EU har omvendt ingen lyst til at indgå i nye forhandlinger om aftalen, som den britiske regering selv har godkendt.
Uenigheden kom blandt andet til udtryk i weekenden, hvor den irske udenrigsminister, Simon Coveney, og den britiske brexit-minister, David Frost, diskuterede på Twitter:
I dag holdt den britiske brexit-minister så tale om emnet under et besøg i Portugal.
Her slog David Frost klart fast, at han ikke har varme følelser tilovers for aftalen, som han selv var med til at forhandle på plads.
- Vi står over for en meget alvorlig situation. Nordirland-protokollen fungerer ikke, lød meldingen fra Frost.
- Den gør ikke, hvad den blev sat i verden for at gøre: At beskytte Langfredag-fredsaftalen. Den gør faktisk det modsatte - Den skal ændres, lød det fra brexit-ministeren.
Ikke at ændre Nordirland-protokollen ville være en "historisk fejltagelse" og skadelig for Nordirland, mener Frost:
Lidt af en bombe
Britiske medier havde på forhånd lagt op til, at ministeren kunne finde på at kaste en "brexit-bombe", og de tog ikke helt fejl, vurderer Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.
- Det var lidt af en bombe, David Frost smed i sin tale i dag. Nu er det ikke længere nok for briterne, at Nordirland-protokollen skal genforhandles, nej, den skal erstattes af noget helt andet, siger hun.
- Retorikken er gradvist blevet skruet op fra britisk side over de seneste måneder, og i dag var et foreløbigt højdepunkt. Nu siger David Frost blandt andet, at han kun underskrev protokollen, fordi briterne stod med ryggen mod muren i brexit-forhandlingerne, og at han i øvrigt mener, at Bruxelles brugte Nordirland som en form for afpresning i et forsøg på at standse brexit, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.
- Det vil ikke være første gang, Bruxelles lægger ører til hårde beskyldninger af den art, men der er ikke noget at tage fejl af i dag – briterne vil have en radikal ændring af Nordirlands status, ellers vil forholdet til EU tage skade.
Frygt for handelskrig
Nordirland-protokollen var en del af brexit-aftalen, der i slutningen af sidste år blev forhandlet på plads mellem EU og den britiske regering. Men selv om Boris Johnsons egen regering blåstemplede aftalen, så ønsker briterne at ændre aftalen, fordi den skaber store udfordringer for Nordirland, når det kommer til at importere varer fra Storbritannien.
Uenigheden har skabt frygt for, at briterne vil suspendere aftalen med en handelskrig mellem EU og London til følge.
David Frost siger, at briterne er klar til at gøre brug af den såkaldte artikel 16, hvis det bliver nødvendigt. Artiklen gør det muligt for den ene part at suspendere dele af Nordirland-protokollen for at afværge alvorlige problemer:
Det var på forhånd ventet, at David Frost ville gøre det klart for EU-landene, at deres forslag til at løse Nordirland-problematikken ikke var gode nok.
Derudover var der lagt op til et britisk opgør med forbuddet mod at eksportere fersk kød fra Storbritannien til Nordirland samt at gøre det af med EU-domstolens magt til at afgøre potentielle stridigheder vedrørende handel med Nordirland.
Problematikken skyldes, at Nordirland har forladt EU, mens nabolandet Irland er forblevet:
Det bliver der rig lejlighed til i løbet af den kommende tid. I morgen forventes EU nemlig at præsentere nye løsningsforslag, mens briterne vil følge op i næste uge, beretter Politico.
Her forventes briterne at komme med flere krav, som allerede er blevet afvist af den irske udenrigsminister, der beskylder briterne at ændre spillereglerne, efter der er indgået en aftale.
Her kan du se, hvorfor situationen i Nordirland er så følsom: