'Umodent' eller direkte 'ulovligt': Johnsons manglende underskrift vækker opsigt

- At undlade at underskrive er en måde at indikere, at det her er han meget imod, siger Kim Bildsøe Lassen.

Boris Johnsons tre breve til EU skaber debat. (Foto: © -, Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, havde et es i ærmet, da han sent i aftes sendte flere officielle breve til EU, efter at et ændringsforslag tvang ham til at udskyde afstemningen om sit brexit-forslag.

Han var nemlig lovgivningsmæssigt forpligtet til at henvende sig til EU-præsident Donald Tusk for at bede om en brexit-udskydelse.

Og det gjorde den detroniserede premierminister da også - han valgte dog bare at lade være med et skrive under. I stedet sendte han yderligere to breve af sted, hvori det ene lyder, at han mener, at et EU-exit efter deadlinen 31. oktober vil være en fejl.

Denne manøvre har vakt stor opmærksomhed i britisk politik, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Ikke alene er der nogle, der kalder det umodent, der er også nogle, som mener, at det er ulovligt. Det er faktisk ifølge lovgivningen, at han skulle sende det her brev, siger korrespondenten og tilføjer:

- At undlade at underskrive er en måde at indikere, at det her er han meget imod, siger Kim Bildsøe Lassen og forklarer, at han i det tredje brev sendt til EU gør opmærksom på, at han blev tvunget til at sende udskydelses-brevet.

Herunder kan du læse brevet, Johnson sendte til Tusk:

Politisk redaktør: Det er meget kontroversielt

Blandt dem, som mener, at Boris Johnson kan ende i retten, er BBC's politiske redaktør, Laura Kuenssberg.

Hun kalder premierministerens beslutning om at sende tre breve for 'kontroversiel'.

- Det her har kurs direkte mod retten, og det kan meget vel ende i Højesteret, siger den politiske redaktør.

Oppositionspartiet Labour har langet kraftigt ud, efter at Boris Johnson sendte brevene af sted.

John McDonnell, der er finansordfører for Labour, mener, at Boris Johnson opfører sig som en 'forkælet møgunge'.

- Han behandler både parlamentet og retssystemet med foragt. Parlamentet traf en beslutning, og den bør han respektere. Og hele den idé med at sende et andet brev, hvor han modsiger det første, mener jeg strider direkte imod, både hvad parlamentet og domstolene har afgjort, siger John McDonnell til Sky News.

Processen er blevet mere uforudsigelig

Den manglende afstemning i går betyder ikke, at Boris Johnsons brexit-forslag er sat ud af spillet.

Ifølge Kim Bildsøe Lassen er det forventningen, at premierministerens brexit-forslag kommer til afstemning på tirsdag i parlamentet.

Den seneste udvikling er dog med til at mudre billedet yderligere - også i forhold til EU.

- Processen er blevet meget mere uforudsigelig. Jeg tror, at man i EU vil vente med at tage stilling til brevets indhold, indtil man ved, om parlamentet vedtager skilsmisseaftalen i løbet af den kommende uge, siger han.