Ved en følelsesladet middag sagde EU's stats- og regeringsledere i aftes farvel til Storbritanniens premierminister, David Cameron. Han - og Storbritannien - er nu fortid i EU-politik, efter et flertal af briterne har stemt for at forlade unionen.
- EU-lederne var kede af at skulle sige farvel, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg:
- Men de var også meget forretningsmæssige: Nu må vi komme i gang med skilsmisse-forhandlingerne. Hvis nogen i London havde håbet, at EU nu ville ligge på deres grædende knæ og bede Storbritannien om at blive, så tog de fejl. Der er ingen, som tøver blandt de resterende 27 lande.
Barsk kritik
Som ventet fortalte David Cameron på topmødet, at han overlader skilsmisseforhandlingerne til sin efterfølger, som først ventes at være på plads i september.
Camerons kollegaer reagerede med forståelse - men også med barsk kritik af tingenes tilstand i Storbritannien.
- Hollands regeringsleder, Mark Rutte, sagde i nat, at man er nødt til at give Storbritannien tid - fordi man skal huske på, at England er kollapset politisk, monetært, forfatningsmæssigt og økonomisk, fortæller Ole Ryborg.
Ingen plan
Ruttes kritik var brutal, men den er på mange måder dækkende for den generelle stemning på topmødet: Det sejler i Storbritannien, siger korrespondenten
EU-lederne udtrykker over en bred kam bekymring over, at den britiske Leave-kampagne ikke har nogen plan for, hvad der nu skal ske.
- Alle er overraskede over, hvor lidt der er tænkt, og hvor handlingslammede briterne er. Det er man ikke vant til med Storbritannien, siger Ole Ryborg.
EU's fremtid
Topmødet i Bruxelles fortsætter i dag - uden Storbritannien. De tilbageværende 27 lande skal drøfte fremgangsmåden for skilsmissen med Storbritannien og EU's fremtid i lyset af den britiske folkeafstemning.
- Alle EU-landene ved jo godt, at der er EU-skepsis andre steder end i Storbritannien. Så man skal diskutere, om der er noget, der skal ændres i EU-samarbejdet for at imødegå skepsissen, siger Ole Ryborg:
- Der er dog ikke nogen, der har appetit på en ny EU-traktat, så jeg forventer ikke noget langt møde i dag. Men man har brug for at kigge hinanden i øjnene og bekræfte, at man er enige om, at EU-samarbejdet skal fortsætte mere eller mindre i den form, vi kender i dag.