Ryborg om EU-topmøde: Alle lande er opmærksomme på egne interesser

De øvrige EU-lande presser på for at få Storbritannien til at aktivere artikel 50 hurtigst muligt.

Stats- og regeringslederne fra EU's 28 medlemslande er i Bruxelles for at diskutere fremtiden, efter at et flertal af briterne i sidste uge stemte for at lade Storbritannien træde ud af EU. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

EU’s stats- og regeringsledere har i eftermiddag indledt et to dage langt topmøde i Bruxelles. Overskriften er briternes beslutning om at forlade unionen.

DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg forklarer, at medlemslandene er interesseret i at finde en god og ordentlig aftale med Storbritannien.

- Når det så er sagt, så er alle lande opmærksomme på at varetage deres egne nationale interesser, forklarer Ole Ryborg.

- Danmark vil eksempelvis ikke afgive nogen fiskerettigheder til britiske fiskere, den tyske bilindustri vil ikke give den britiske bilindustri særlige konkurrencefordele og så videre.

Forhandlingerne om en aftale om Storbritanniens udtræden af EU kan dog først begynde, når Storbritannien selv aktiverer den såkaldte artikel 50. Herefter er der to år til at forhandle aftalen på plads.

EU ser gerne, at den proces starter snarest muligt, da den nuværende situation blot er med til at skabe usikkerhed. Både på de økonomiske markeder, hos EU’s borgere og i EU-systemet.

- Det kan man se ved, at britiske EU-politikere – både i Europakommisionen og Europa-Parlamentet – allerede er ved at blive fjernet fra magtfulde poster. Man vil videre, forklarer Ole Ryborg.

På topmødets dag nummer to – i morgen – deltager Storbritannien ikke. Her skal de øvrige 27 medlemslande diskutere EU’s fremtid efter briternes farvel.