Polak i Storbritannien: Min familie føler sig ikke længere tryg

I de fire dage efter Brexit-afstemningen er anmeldelser om hadforbrydelser i Storbritannien steget med 57 procent sammenlignet med måneden før.

Betjente forlader et polsk kulturcenter i det vestlige London, som søndag angiveligt blev tilmalet med racistisk grafitti. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

- Jeg føler mig som en uønsket gæst, og jeg har nu besluttet, at det er tid for mig og min familie at flytte. Vi føler os ikke trygge længere. Det er mærkeligt, hvordan det her land helt har vendt sig imod os.

- Jeg føler mig bange efter afstemningen. På min arbejdsplads har jeg hørt folk sige ting som: "Pak dine tasker og skrid".

Sådan beskriver en anonym polak, bosat i Somerset i det sydlige England, sin oplevelse af tiden efter et flertal af briterne har stemt for at forlade EU.

Det er avisen The Guardian, der har bedt østeuropæere i landet om at skrive ind og dele deres oplevelser af situationen.

Fem personer med østeuropæisk baggrund har skrevet til avisen, og de deler alle en ærgrelse over afstemningsresultatet.

Grafitti mod kulturcenter

Beskrivelserne kommer efter, at der har været eksempler på hadforbrydelser begået mod østeuropæiske personer og andre med udenlandsk baggrund i dagene efter afstemningen.

Mandag blev der i byen Huntingdon - godt 100 kilometer nord for London - spredt flyverblade med teksten: "Forlad EU - ikke flere polske skadedyr" på både polsk og engelsk, skriver BBC.

Ligeledes blev et polsk kulturcenter i London søndag tilmalet med racistisk graffiti.

Efterfølgende er centret ifølge The Guardian dog blevet oversvømmet af blomster og meldinger om støtte fra de lokale i området.

- Efter i går var jeg meget trist, men det her er rart: Englændere, der kommer ind og undskylder for én persons stupiditet, forklarede receptionist Jadwiga Dee igår til avisen.

Stigning i anmeldte hadforbrydelser

Britisk politi forklarer, at der de sidste fire dage sket en stigning på 57 procent i antallet af anmeldte hadforbrydelser sammenlignet med måneden før.

Politiet understreger dog også, at det ikke nødvendigvis er det samme som, at der reelt sker flere hadforbrydelser - blot at antallet af anmeldelser er steget.

Det Muslimske Råd i Storbritannien har desuden samlet en lang række eksempler på hadforbrydelser på sociale medier.

- Der er blevet brugt formuleringer som "rejs tilbage til jeres eget land", "vi stemte sådan her, nu skal I rejse væk" - den slags formuleringer indikerer, at der er en form for forbindelse [til afstemningsresultatet], og at folk på en eller anden måde føler sig berettiget til at sige den slags ting, siger rådets assisterende generalsekretær, Miqdaad Versi, til nyhedsbureauet AP.

Den polske ambassade i Storbritannien skriver i en udtalelse på Twitter, at man er meget bekymret over meldingerne og er i kontakt med politiet omkring efterforskningen af sagerne i London og Huntingdon.

Både Labour-leder Jeremy Corbyn og den afgående britiske premierminister David Cameron har fordømt de mange hændelser.

- Vi vil ikke acceptere hadforbrydelser og disse angreb skal stoppes, sagde David Cameron mandag.