Kim Bildsøe Lassen: Johnson vil bringe briterne ud af ingenmandsland

En fastlåst regering og et splittet parlament kan gøre det svært for oppositionen at takke nej til valg endnu en gang.

På mandag vil det vise sig, om tredje gang bliver lykkens gang for premierminister Boris Johnsons ambitioner om at afholde parlamentsvalg. (Foto: © adrian dennis, Scanpix)

På mandag skal Underhuset i det britiske parlament for tredje gang på kort tid debattere og stemme om et forslag om at afholde valg.

Forslaget lyder på, at briterne skal til valg den 12. december, siger han i et interview med britiske BBC.

- Hvis medlemmerne af parlamentet virkelig vil have mere tid til at studere denne fremragende aftale (Johnsons brexit-aftale med EU, -red), så kan de få det - men kun hvis de siger ja til at afholde valg den 12. december, siger han i et interview med det britiske medie.

Det er premierministerens forsøg på at sætte gang i brexit-processen, som endnu en gang er fastlåst. Det siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Han gør det fordi, at man lige nu befinder sig et eller andet sted i ingenmandsland, hvor man har en regering, der ikke kan samle et flertal og ikke kan gennemføre sin politik, siger han.

Grænser for tålmodigheden

Det er som sagt tredje gang i løbet af de sidste par måneder, at regeringen sætter forslaget om et parlamentsvalg til afstemning i Underhuset.

Indtil videre har oppositionspartiet Labour dog afvist at støtte forslaget. De vil først have en garanti fra regerigen om, at en forlængelse af brexit er på plads og et såkaldt no deal-brexit, altså et brexit uden en aftale, kan udelukkes.

Boris Johnson offentliggjorde torsdag aften et brev på Twitter, som han har sendt til oppositionsleder Jeremy Corbyn, hvor han på det kraftigste opfordrer ham til at støtte forslaget.

Nu hviler der et enormt pres på Labour for at bakke op om forslaget, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Labour står ikke særligt godt i meningsmålingerne, så der er nok nogen, hvor lysten ikke er særligt stor til at sige ja. Men der er simpelthen grænser for, hvor længe man kan udsætte et parlamentsvalg, når alle kan se, at man har et parlament siddende, som ikke fungerer, siger han.

Endnu en dramatisk uge

Udmeldingen fra premierministeren kommer efter endnu en dramatisk uge i brexit-land, hvor parlamentet for første gang har nikket ja til en brexit-aftale - men samtidig nedstemt regeringens plan for at udføre brexit inden den 31. oktober.

Det skete efter, at premierministeren i weekenden måtte se sig tvunget til at bede EU om udsættelse af brexit i tre måneder - noget han har afvist pure at gøre, siden han overtog posten fra Theresa May i sommer.

Lørdag var nemlig sidste frist for at få en brexit-aftale godkendt i parlamentet, inden premierministeren ifølge britisk lov var forpligtet til at bede parlamentet om tilladelse til et no deal-brexit - noget de på forhånd havde afvist - eller bede EU om en udsættelse.

Brexit-aftale vil være valgtemaet

Det forventes, at EU's 27 medlemslande fredag vil reagere på den anmodning om udsættelse af brexit, som den britiske premierminister sendte til EU i lørdags.

Giver de en udsættelse - enten den på tre måneder, som premierministeren har bedt om, eller en kortere en af slagsen - kan det godt være, at Labour mandag stemmer ja til forslaget om et parlamentsvalg.

- Så vil en stor del af valgtemaet være, om man stemmer for Boris Johnsons brexit-aftale eller ej. Boris Johnson vil gå til valg på, at han er manden, der kan levere brexit, og Labour vil gå til valg på, at de kan lave en anden aftale, siger Kim Bildsøe Lassen.

Hvis man ser på meningsmålingerne netop nu, så ser det godt ud for Boris Johnson og de konservative - men det er svært at spå om, hvordan valget rent faktisk vil komme til at gå, tilføjer han.

- Sidste gang briterne gik til valg, overraskede Labour med et godt valgresultat. Så det kommer meget an på, hvad det er for en valgkamp, der bliver ført, og der må man bare sige, at det er uforudsigeligt.