Katastrofe for Labour: Skyggeministre siger op i hobetal

Mistilliden til formanden har kastet Labour-partiet ud i den største krise i årtier, siger ekspert.

Labour-partiets partiformand, Jeremy Corbyn, er en presset mand, og opsigelserne fra skyggeministrene strømmer ind. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

Længere tids utilfredshed og en svag Brexit-kampagne har kastet arbejderpartiet Labour ud i en stor krise, og mandag eftermiddag forsætter skyggeministrene med at flygte i protest mod formand Jeremy Corbyn.

Ud af 30 skyggeministre har 19 i skrivende stund sagt op, mens én er blevet fyret.

- Det er sket i hobetal, og det er den største krise for partiet i årtier, hvor man nu har en ledelse, der overhovedet ikke er respekteret i gruppen, og det er katastrofalt, siger Ole Helmersen, lektor og ekspert i britiske forhold ved CBS.

Samtidig har et stort antal Labour-kandidater underskrevet et fælles brev, hvor de kræver, at Corbyn går af.

Brevet kan ses her.

https://twitter.com/Jason_Keen/status/747431664238886921

Ifølge BBC har den venstreorienterede Jeremy Corbyn dog støtter i fagforeningerne.

https://twitter.com/BBCNormanS/status/747429733869174784

Der har været låg på urolighederne under forløbet op til Brexit, men briterne har stemt, og det lykkedes ikke Labour at overbevise deres vælgere om at stemme remain, altså blive i EU.

- Jeremy Corbyn bliver beskyldt for at være uklar i opbakningen til remain. Han har en lang fortid i parlamentet på venstrefløjen, hvor han har været kritisk og flere gange stemte imod EU.

- Målingerne viser, at mange slet ikke anede, hvad han stod for. Han var uklar og uskarp, og han har markeret sig alt for lidt, og det bebrejder de ham for, siger Ole Helmersen.

Kampagnechefen for den officielle remain-kampagne Will Straw har direkte sagt, at Jeremy Corbyn underminerede kampagnen, og at han bør trække sig.

- I stedet for at lave en klar og passioneret Labour-indsats for EU-medlemskab, så tog Corbyn en uges ferie under kampagnen og fjernede pro-europæiske passager fra sine taler, skriver han i en blog.

Brexit antændte krudttønden

Men Brexit udløste blot uroligheder, der længe har ulmet.

I partiet bliver formændene valgt af medlemmerne af partiet. Og ganske vist fik Jeremy Corbyn 59.5 procent af stemmerne – nummer to blot 19,0 procent. Men blandt medlemmerne i parlamentet var der forsvindende få, der stemte på Corbyn som leder.

- Han har fra starten ikke haft anerkendelse, og der har været flere spekulationer om, hvornår der kommer et oprør.

Ifølge Ole Helmersen er det ikke usandsynligt, at den kommende premierminister, der skal afløse David Cameron, vil udskrive nyvalg for at få mandat fra befolkningen. Og med et Labour i kaos og opløsning, ser det sort ud for arbejderpartiet.

- Mange vil nok mene, at et parti, der på den måde er i kaos og opløsning, stensikkert vil tabe. De tror ikke på, at deres leder kan vinde. Der er også noget personligt i de, for sidder nogen i valgkredse med et lille flertal, så er de jo bange for at miste deres job.

Kan blive valgt igen

Men at vælge Jeremy Corbyn er ikke så ligetil, forklarer Ole Helmersen.

- Det sker kun, hvis nogen åbent vil gå ud og sige, at de udfordrer ham, og de kan samle så mange nomineringer, at der bliver valg.

- Problemet er, at hvis han stiller op igen, så risikerer de jo bare, at han endnu engang vælges på stemmer fra aktivister. Nu prøver de at vise så meget mistillid, at han ikke genopstiller, og at banen er åben.

Om det rent faktisk sker er svært at svare på, men situationen for Corbyn er alvorlig, siger Ole Helmersen.

- Bliver han ved med at opleve, at de nye han vælger til jobbet falder fra, så er det alvorligt. Næstformand Tom Watson har også mere eller mindre undsagt ham, så han har åbenbart heller ikke opbakning blandt sine egne. Han kan risikere at stå meget alene.