Juncker og Johnson: Brexit-aftale er på plads mellem Storbritannien og EU

Den nye aftale skal stadig godkendes af EU's 27 medlemslande, det britiske parlament og Europa-Parlamentet.

Formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, da de mødtes i midten af september i Luxembourg. (Foto: © pool, Scanpix)

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og formand for EU-kommissionen Jean-Claude Juncker bekræfter nu, at en brexit-aftale er på plads mellem EU og Storbritannien.

Det skriver de begge på Twitter.

- Hvor der er vilje, er der en vej og en aftale - og vi har en! Det er en fair og afbalanceret aftale for EU og Storbritannien, og den er et bevis på vores forpligtelse til at finde en løsning, skriver Jean-Claude Juncker blandt andet.

- Vi har en fantastisk ny aftale, som tager kontrollen tilbage - nu skal parlamentet bare få brexit ført ud i livet på lørdag, så vi kan komme videre med vores andre prioriteter, som leveomkostninger, NHS (det britiske sundhedssystem, red.), voldskriminalitet og miljø, skriver premierminister Boris Johnson på Twitter.

Flere trin venter forude

Udmeldingen kommer efter flere dages maratonforhandlinger mellem EU og Storbritannien om den britiske exit, som er planlagt til at finde sted om blot to uger.

Det er nu planen, at EU's 27 medlemslande, som i dag samles til EU-topmøde, skal drøfte udkastet til en aftale. Det fortæller DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Det er tanken, at stats- og regeringslederne gennemgår aftalen i fællesskab som det allerførste, når de mødes klokken 15.30 i dag og så bestemmer sig for, om de synes, der er opbakning fra de 27 EU-lande, siger han og fortsætter:

- Og da det er EU's chefforhandler Michel Barnier, der har forhandlet den på plads, og han løbende har været i kontakt med EU's medlemslande, så må man forvente, at de 27 EU-lande engang i aften kommer ud og siger, at de bakker op om den aftale, som er indgået.

Grunden til, at det kan lade sig gøre at læse teksten igennem på så kort tid, er, at det blot er nogle enkelte afsnit af Theresa Mays aftale med EU, der er blevet ændret.

Det gælder specifikt spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland. Du kan læse hele det 64 sider lange reviderede afsnit her:

Ny brexit-aftale

Det helt store benspænd

Accepterer de 27 EU-lande aftalen, skal den efterfølgende godkendes i det britiske parlament.

Og det kan blive en noget sværere øvelse for Boris Johnson end at få opbakning i EU, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Der er en lang række ting, som er bedre, i hvert fald hvis man ser det fra de mere yderligtgående brexit-tilhængere i det konservative partis synspunkt. De er bedre tilfredse, end de var sidste gang, hvor de stemte imod aftalen, siger han med henvisning til de tre tidligere tilfælde, hvor parlamentet har nedstemt forhenværende premierminister Theresa Mays udkast til en brexit-aftale.

Det helt store spørgsmål bliver dog, hvad regeringens lille nordirske støtteparti, DUP, siger til aftalen, fortsætter Kim Bildsøe Lassen:

- De har 10 sæder i parlamentet, men har samtidig en helt særlig rolle. Dels fordi de leverer 10 stemmer – og det bliver meget tæt i parlamentet – men også fordi der er mange af de konservative medlemmer, der siger, at hvis spørgsmålet om Irland er løst tilfredsstillende for DUP, så kan de også stemme for det. Og Boris Johnson får brug for hver eneste stemme.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, holdt for kort tid siden et pressemøde om aftalen. Du kan se et kort klip her:

DUP: Ikke som det ser ud nu

Tidligere i dag lød udmeldingen fra DUP, at man ikke var tilfreds med den aftale, som regeringen var nået frem til, "som det ser ud nu", men at man fortsat var opsat på at samarbejde om en god aftale med EU.

Oppositionsleder og formand for Labour, Jeremy Corbyn, har forventeligt kritiseret premierministerens udkast til en aftale med EU.

- Ud fra det, vi ved, ser det ud til, at premierministeren har forhandlet en endnu værre aftale end Theresa Mays, der blev overvældende afvist. Denne aftale bringer ikke landet sammen og bør afvises. Den bedste måde at få Brexit afgjort på er at give befolkningen det sidste ord i en offentlig afstemning, siger Jeremy Corbyn ifølge The Guardian.

Det forventes, at parlamentet samles på lørdag klokken 10 dansk tid for at drøfte udkastet til en aftale.

Nikker det britiske parlament til aftalen, vil den efterfølgende skulle godkendes i Europa-Parlamentet, formentlig i næste uge. Ifølge Ole Ryborg er det forventningen, at parlamentet vil godkende aftalen.

Stats- og regeringslederne fra de 27 EU-lande vil først give deres officielle godkendelse af aftalen, når den har været igennem det britiske parlament og Europa-Parlamentet.