EU-korrespondent: Generaladvokats anbefaling kan hjælpe May i brexit-afstemning

EU-domstolen skal snart beslutte om Storbritannien må afbryde brexit uden godkendelse af de øvrige EU-lande.

Anbefalingen fra generaladvokaten kan medføre at flere Brexittilhængere stemmer for Theresa Mays aftale med EU. (Foto: © VIRGINIA MAYO, Scanpix)

Det er godt nyt for den britiske premierminister, Theresa May, når generaladvokat ved EU-domstolen Manuel Campos Sánchez-Bordona i dag vurderer, at Storbritannien ikke behøver godkendelse fra de øvrige EU-lande for at afbryde sin EU-exit.

Det siger DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, som følger sagen tæt.

Den britiske premierminister, Theresa May, indleder i dag en fem dage lang kamp i det britiske parlament for at overtale de britiske parlamentarikere til at stemme for den brexit-skilsmisseaftale, som Theresa May har indgået med EU.

Aftalen er blev kritiseret fra alle sider i det britiske parlament, og det har længe set svært ud for den britiske premierminister at få den godkendt derhjemme. Men her kan udtalelsen fra EU-Domstolens generaladvokat måske blive en hjælpende hånd til Theresa May, vurderer Ole Ryborg.

- Generaladvokaten lægger op til, at det skal være let for Storbritannien at stoppe brexit. Det er noget, Storbritannien kan gøre, uden at det kræver godkendelse fra de øvrige 27 EU-lande. Hvis der er noget, de såkaldte hardcore brexiteers mere end noget andet ønsker, så er det, at et flertal i det britiske parlament stopper brexit, forklarer Ole Ryborg og fortsætter:

- Derfor vil Theresa May nu kunne spille på, at hvis de ikke støtter hendes brexit-aftale ved afstemningen i parlamentet, så kan det være, at parlamentet i stedet ender med helt at stoppe brexit, siger Ole Ryborg.

Hvis brexit rent faktisk uden videre kan afbrydes, så længe det foregår inden ikrafttræden 29. marts næste år, kan det få nogle af dem til at tage den aftale, der er, i stedet for at trække processen i langdrag.

- Så det her er på en måde vind i sejlene for Theresa May, siger Ole Ryborg.

Brexit-modstanderne er glade

Det er en skotsk domstol, som på vegne af en gruppe skotske politikere har bedt EU-domstolen fortolke Lissabon-traktatens artikel 50. Den handler om, hvad der sker, hvis et land vil melde sig ud af unionen.

Og generaladvokatens anbefaling får særligt brexit-modstanderne til at juble. De ser nu vejen banet for en ny afstemning, om ikke andet juridisk.

Theresa Mays regering har afvist det som en mulighed.

EU-domstolen forventer snart at komme med sin afgørelse, og selv om generaladvokatens anbefaling ikke er bindende for den, lægger domstolen ofte det samme snit.

- Dem, som ønsker, at Storbritannien skal blive i EU, har fået bedre kort på hånden af det her, og spørgsmålet er nu, om det kan skræmme hardcore brexiteers til alligevel at støtte May, siger Ole Ryborg.

Afgørelse kan udløse trusselsdiplomati

Er EU-domstolen enig med generaladvokaten, kan det til gengæld give en overordnet udfordring for EU-samarbejdet.

Det har fået røster i EU til at advare imod en fortolkning af Lissabon-traktatens artikel 50, der gør det muligt at afbryde en udmeldelsesprocedure uden at resten af EU skal godkende beslutningen.

- Der er internt i EU-institutionerne en frygt for, at hvis et land "bare" kan aktivere artikel 50, indlevere en skilsmissebegæring og derefter selv trække det tilbage igen, kan det gå hen og blive et nyt redskab, som kan smides på bordet i EU-forhandlinger, når et land ønsker indrømmelser og undtagelser, siger Ole Ryborg.

Frygten er, at lande som Italien eller Ungarn, der har et anstrengt forhold til EU's overmyndighed på nogle områder, kan forsøge at true sig til at få deres vilje ved at trække skilsmissekortet.

Generaladvokat vil forhindre misbrug

Anbefalingen fra generaladvokat Manuel Campos Sánchez-Bordona forsøger dog at sikre, at dette reelt ikke er en mulighed.

Dels skal det være parlamentet, som trækker exit-begæringen, hvis det er parlamentet, som har indgivet den. Dermed kan en regering ikke alene tage beslutningen.

Samtidig har generaladvokaten slået fast, at muligheden ikke må misbruges.

Hvis samme forbehold lægges ind i den endelige afgørelse, betyder det, at de øvrige EU-lande i fremtiden vil kunne gå til EU-domstolen og argumentere for, at tilbagetrækningen af en udmeldelse er ugyldig.

- Generaladvokaten siger, at en tilbagetrækning af en skilsmissebegæring skal ske ”i god tro”. Det er med andre ord ikke noget, som kan ske bare for at opnå en forhandlingsfordel. Hvis et land trækker skilsmissebegæringen tilbage, så skal det være fordi landet rent faktisk ønsker at blive i EU. Ikke blot at udskyde landets udmeldelse, siger Ole Ryborg.

Derfor skal lande, som bruger udmeldelseskortet, også være klar til, at bordet fanger.

Forbeholdet medfører også, at Storbritannien næppe vil kunne slippe afsted med at trække sin udmeldelse, kort før udmeldingen får effekt næste år, for så at indgive den igen bagefter og derigennem udløse endnu to års forhandlinger med EU.

- Det mener jeg ikke, de kan, for det ville være misbrug. Men hvis Storbritannien trækker den, fordi man har til hensigt at holde en ny afstemning, hvis resultat man vil respektere, vil jeg tro, at det er inden for det tilladelige, siger Ole Ryborg.