EU-chefer forsøger i 11. time at berolige briterne

De britiske politikere skal i morgen stemme om skilsmisseaftalen med EU.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk (i midten), og kommissionsformand Jean-Claude Juncker (th.) har sendt et brev til premierminister Theresa May, hvor de understreger, at de ikke ønsker at bruge det såkaldte backstop. (Foto: © pool, Scanpix)

EU vil gøre alt for at undgå, at det omstridte ’backstop’, der skal sikre, at der ikke kommer grænsekontrol mellem Irland og Nordirland, nogensinde bliver taget i brug.

Og skulle det ske, at man alligevel bliver nødt til at aktivere det, er det slet ikke tanken, at EU og Storbritannien skal være bundet sammen i al evighed.

Det skal derimod gælde ”i så kort tid som mulig”, indtil parterne er blevet enige om en ny frihandelsaftale, der i sig selv vil gøre grænsekontrol mellem de to nabolande overflødig.

Det er budskabet fra Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident Donald Tusk, som har sendt et fælles brev til den britiske premierminister, Theresa May.

Ønsket er at berolige de britiske politikere, der netop frygter, at Storbritannien kan blive bundet til EU, selvom landet nu er på vej ud af unionen.

Trods de beroligende hensigter vil de to EU-chefer dog hverken gå med til helt at fjerne dette backstop eller genforhandle den ombruste skilsmisseaftale, som de britiske politikere skal stemme om i morgen.

Og de er heller ikke klar til at sætte en udløbsdato på backstop’et, som Theresa May ellers har efterspurgt.

- Aftalen er et rimeligt kompromis, hvis mål er at sikre, at Det Forenede Kongerige forlader EU under ordnede forhold, lyder det i brevet.

Vil se på teknologiske løsninger

Det er premierminister Theresa May, der har forhandlet skilsmisseaftalen på plads med EU. Aftalen er blevet godkendt af de andre EU-lande. Før den kan træde i kraft, skal de britiske politikere også sige god for den, men det er fortsat usikkert, om det kommer til at ske.

Det såkaldt backstop har nemlig vakt stor vrede i det britiske parlament, og det truer nu morgendagens afstemning.

Backstop’et skal kort og godt sikre, at det ikke bliver nødvendigt at udstationere toldere ved grænsen mellem Irland og Nordirland, selv hvis briterne og EU ikke skulle nå til enighed om en frihandelsaftale.

Flere frygter nemlig, at grænsekontrol vil kunne genstarte den borgerkrigslignende konflikt i Nordirland, der fra 1968 til 1998 kostede omkring 3.500 mennesker livet.

Ifølge skilsmisseaftalen skal Storbritannien blive i en toldunion med EU, hvis backstop’et bliver aktiveret. Men mange politikere frygter, at briterne derved aldrig for alvor kommer til at forlade EU-samarbejdet. Og premierministerens egen juridiske rådgiver har vurderet, at briterne kan risikere at ende i en toldunion med EU på ubestemt tid.

Derfor har Theresa May bedt om ”forsikringer” og ”juridiske garantier” fra EU’s side for at berolige sine kollegaer i London.

Jean-Claude Juncker og Donald Tusk understreger i deres fællesbrev, at de gerne vil "forpligte sig til" at se på alternative løsninger, heriblandt teknologiske, der eventuelt kan gøre dette backstop overflødigt.

Samtidig påpeger de, at de er klar til at gå i gang med frihandelsforhandlinger i det øjeblik, briterne har forladt EU. Ifølge skilsmisseaftalen har de knapt to år til at blive enige om en sådan aftale, og i den periode forbliver Storbritannien tæt knyttet til den europæiske union.

Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.
Nordirland er en del af Det Forenede Kongerige sammen med Wales, Skotland og England.

Ryborg: Intet nyt fra EU's side

Ifølge DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg, er der dog ikke meget nyt under solen i brevet.

- Det er velkendte løfter, der bliver givet, og derfor er de også uproblematiske set fra EU’s side, siger han og fremhæver budskabet, at man fra EU’s side er klar til at se på teknologiske grænse-løsninger.

Det er noget, den britiske premierminister selv har talt varmt for i forhandlingerne.

- Det kræver forskellige teknologiske løsninger at kontrollere alle de ting, der passerer grænsen. Problemet er, at de løsninger ikke findes på alle områderne, og derfor har man brug for at kunne falde tilbage på den grænseaftale, som Storbritannien og EU har indgået, hvis ikke man opfinder noget nyt, siger han.

Ifølge Ole Ryborg er et af målene med brevet at lægge låg på den mistillid, der fortsat præger forholdet mellem briterne og EU.

- Det store problem er tillidskløften mellem EU og Storbritannien. Begge parter er mistroiske over for hinanden, og det forsøger Juncker og Tusk her at gøre noget ved. De understreger, at de vil have en vidtrækkende frihandelsaftale, og at de er klar til at gå i gang med det samme. De forsøger at være hjælpsomme over for May, forklarer han.

May hilser brevet velkomment

Den britiske premierminister har flere gange understreget, at Storbritannien kommer til at forlade EU uden nogen overgangsaftale, hvis det bliver et 'nej' til hendes aftale.

Tidligere på dagen talte hun i den engelske by Stoke-on-Trent, og her hilste hun brevet fra de to EU-ledere velkommen.

Ifølge Theresa May var der tale om ”nye, betydningsfulde afklaringer og forsikringer”, som ”gør det helt klart, at backstop’et hverken er en trussel eller en fælde”.

Her opfordrede hun endnu engang sine kollegaer i parlamentet til "for landets skyld" at stemme ja til aftalen i morgen. Ellers risikerer det britiske parlament ifølge premierministeren at ”blive lammet”, hvilket vil få ”katastrofale konsekvenser” for folkets tillid til politikerne.

Hun understregede samtidig, at Storbritannien fortsat vil forlade EU-samarbejdet den 29. marts i år, og at der ikke vil blive tale om at udskyde den dato, som der ellers er blevet spekuleret i.

Trods det har lederen af oppositionen, Labour-formand Jeremy Corbyn, dog ingen planer om at bakke op om aftalen. I et interview med BBC sagde han, at oppositionspartiet vil stemme nej til aftalen, og at de vil skubbe på for at få et ekstraordinært parlamentsvalg, hvis det bliver nej.

Og internt i Theresa Mays eget parti, Det Konservative Parti, er der også fortsat stor utilfredshed med aftalen. Senest har partiets "indpisker", Gareth Johnson, valgt at forlade sin post, fordi han ikke kan bakke op om formandens aftale.

Det er endnu uvist, hvornår brexit-afstemningen finder sted i morgen.