EU-begejstring mod nord - Skotter stemmer 'bliv'

Der er flere skotter, som vil være med i EU, end der vil være med i Storbritannien.

Skotland lever i høj grad af eksport, som man frygter vil blive ramt, hvis Storbritannien forlader EU. (Foto: © Jeff j Mitchell, 2008 Getty Images)

Når briterne om godt tre uger skal stemme "bliv" eller "forlad" i folkeafstemningen om EU, kan Skotland få en afgørende rolle.

For mens der er dødt løb mellem de to fløje i England, er de tre millioner skotske vælgere langt mere afklarede: Meningsmålingerne viser et klart flertal for, at Storbritannien skal blive i EU. Dermed er skotterne sammen med nordirerne de mest EU-glade borgere i Storbritannien.

- Skotterne har en følelse af, at der er langt flere fordele ved at være i EU end at stå udenfor. Skotland er et udkantsområde i EU, og det betyder, at der er en del penge at hente i landbrugsstøtte og udviklingsstøtte, forklarer DR Nyheders globale korrespondent, Steffen Kretz, som befinder sig i Skotland:

- De store erhverv i Skotland er turisme og eksport - især af whisky. Begge erhverv trives bedst med tryghed om valuta og regler, som man har i EU.

Skotske mælkebønder er blandt de erhverv, som har udtrykt bekymring for Brexit. (Foto: © Jeff j Mitchell, 2016 Getty Images)

Ingen frygt for indvandring

I England fylder indvandrere og flygtninge meget i Brexit-debatten, hvor fløjen, der kæmper for "forlad", med succes argumenterer for øget grænsekontrol og begrænsning af udenlandsk - især østeuropæisk - arbejdskraft.

Men i Skotland er det nærmest omvendt.

- Politikerne i Skotland har igennem ti år ført en politik, som handler om at få tiltrukket østarbejdere. Her langt mod nord i Inverness, hvor jeg er, har man længe kæmpet med affolkning, så her bliver der taget godt imod folk fra Østeuropa, fortæller Steffen Kretz:

- Og flygtninge og migranter fra Afrika eller Asien - dem ser man ikke heroppe, så de er ikke en del af debatten.

Inverness i det nordlige Skotland. (Foto: © Victoria Wilkinson Brownless#150549, Copyright: Victoria Wilkinson Brownless 2014)

Den forsømte hustru

45 procent af vælgerne i Skotland stemte i 2014 for at forlade Storbritannien. Også i dag viser målinger, at der er flere skotter, der ønsker at blive i EU end i unionen med England, Wales og Nordirland.

- Der var en skotte, som sagde til mig: Storbritannien føles som en union, hvor der sidder et parlament i London og regere over os. Men unionen med Europa føles som et samarbejde mellem ligeværdige lande, fortæller Steffen Kretz.

Han minder om, at Skotland i årene 1295 til 1560 indgik i en alliance med Frankrig, hvor fællesnævneren var had til englændere. Følelserne er heller ikke specielt varme i dag.

- Skotland føler sig lidt som den forsømte hustru, der er i et ægteskab med England, som ikke fungerer, siger Steffen Kretz.

Se Steffen Kretz' reportage om EU-begejstringen i Skotland fra TV-Avisen 31. maj 2016: