Danske studerendes muligheder for at læse en videregående uddannelse i Storbritannien kan blive dårligere, hvis briterne stemmer 'forlad EU' ved folkeafstemningen på torsdag.
Sådan lyder det fra den pro-europæiske Tænketanken Europa, der har analyseret betydningen af et eventuelt britisk exit af EU.
- De danskere, der fremadrettet kunne have et ønske om at komme til Storbritannien, kan få en ekstraregning, hvis Storbritannien vælger at træde ud af EU, siger Nadja Schou Lauridsen, jurist i Tænketanken Europa.
I skal de britiske universiteter behandle britiske statsborgere og EU-borgere på lige fod. Det betyder, at studieafgiften for at læse en hel bachelor eller en master på et britisk universitet er den samme for en brite og en dansker.
Men det kan ændre sig, hvis Storbritannien vælger at trække sig fra det europæiske samarbejde, for så kan det ifølge Tænketanken Europa betyde, at universiteterne begynder at behandle danske studerende på lige fod med studerende fra for eksempel USA, Indien og Kina.
De betaler i mange tilfælde en højere pris end EU-borgere for studierne i Storbritannien.
Internationale studerende betaler i dag 180.000 kroner for et års kandidatstudier på politik-linjen på Oxford University, mens prisen for briter og EU-borgere kun er 81.200 kroner.
Ingen ved, hvad fremtiden bringer
Der er dog et stort 'hvis' ved Tænketanken Europas analyse, og det er, at ingen ved, hvad der sker, hvis de britiske vælgere stemmer 'forlad EU' om en uge.
Hvis briterne forlader det europæiske samarbejde, skal de forhandle en aftale på plads med EU om de nye rammer for samarbejde mellem Storbritannien og EU. Hvad den kan komme til at indeholde, ved ingen.
- Først og fremmest er det ikke sikkert, at briterne træder ud af EU, men hvis de træder ud af EU og ikke får en aftale, der inkluderer fri bevægelighed for personer og dermed studerende, så er det meget usandsynligt, at de studerende samtidig kan bevare de her rettigheder, der følger af medlemskabet af EU, siger Nadja Schou Lauridsen.
Kan ramme Erasmus-program
I analysen fra Tænketanken Europa lyder det også, at det kan blive sværere for danske universitetsstuderende at komme på udveksling i Storbritannien.
Mange bliver i dag hjulpet på udveksling gennem EU's udvekslingsprogram Erasmus, og hvis briterne træder ud af EU, er det også usikkert, hvad der sker med den aftale.
- Det vil kunne få den betydning, at man ikke længere kan få det økonomiske stipendium, som Erasmus giver på omkring 200 euro, siger Nadja Schou Lauridsen.
- Derudover skal universiteterne sandsynligvis ind og genforhandle udvekslingsaftalerne, for at de danske studerende kan komme på udveksling i Storbritannien.
Studerende på udveksling i Storbritannien
- •
I alt tog 3.645 danske studerende deres studieophold eller praktikophold i udlandet via Erasmus-programmet i 2013.
- •
650 af de studerende tog deres studie- eller praktikophold i Storbritannien via Erasmus-programmet i 2013.
- •
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Den 23. juni stemmer briterne om EU-medlemskabet. Se, hvad det går ud på her: