Briterne efter mulig brexit-aftale: 'Det er jo bare mere af det samme'

'God handelsmand' eller 'dårlig aftale'. Reaktionerne fra den britiske befolkning stikker i øst og vest.

I går var der smil i mundvigen på de europæiske statsledere, efter en længe ventet brexit-aftale faldt på plads i Bruxelles.

Men der er stadig lang vej, før aftalen falder helt på plads i alle instanser.

Og den uendelige ventetid er til at mærke i den britiske befolkning. Uden for Westminister Palace, hvor forhandlingerne om aftalen i Underhuset og parlamentet i dag finder sted, var både brexit-tilhængere og -modstandere i går mødt op til demonstrationer.

Odette McGaughey er modstander af brexit, og hun er temmelig skeptisk overfor om det vil lykkedes Boris Johnsn og regeringen at få parlamentets godkendelse af den nye aftale:

- Det er jo bare mere af det samme, siger hun til AP.

Hun er iklædt en blå hue med gule stjerner for at understrege sin opbakning til EU.

- Theresa May (Storbritanniens tidligere premierminister, red.) fik aftalen hertil, men hun fik den ikke gennem Underhuset.

Men et andet sted i London mener salgsmedarbejder Nicklas Langford, at Boris Johnson har gjort et godt stykke arbejde med den nye aftale.

- Han har formået endelig efter to år at forhandle en aftale om Brexit på plads, siger han til DR Nyheder.

- Det er en meget bedre aftale, end den Theresa May lavede. Boris er en god salgsmand, jeg ville aldrig købe noget af May.

Har ikke nødvendigvis samlet befolkningen

Et 64 siders afsnit er blevet redigeret i den nye aftale mellem EU og Storbritannien, men ellers har aftalen store ligheder med den, som den tidligere premierminister Theresa May forhandlede på plads med EU.

Mays aftale blev afvist tre gange af parlamentet.

Tilbage ved afstemningen om brexit i 2016 vandt 'forlad EU'-siden med 52 procent. Men den nye aftale har ikke lagt en dæmper på folkets stærke holdninger om brexit.

Michelle Pierce, der i går også var mødt om foran Westminister Palace, tilhører 'leave'-siden.

- Jeg vil gerne have et hårdt brexit, så hvis forslaget ikke bliver stemt i gennem, er jeg ret ligeglad, så længe vi er ude af EU, siger Michelle Pierce til AP.

For 'stay'-siden, der ønsker at blive i EU, er nyheden om den nye aftale både godt og dårligt nyt.

Demonstranter, som vil blive i EU, og demonstranter, som vil forlade EU, stod i går side om side og demonstrerede for hver deres budskaber. (Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

Toby Murray på 26, som arbejder i en tænketank i London, håber således ikke, at aftalen bliver stemt igennem Underhuset og parlamentet.

- Men jeg er også bange for, at aftalen ikke går igennem, fordi vi i så fald kan ende med at forlade EU uden en aftale, siger han til DR Nyheder.

- Jeg tror på et mere åbent samfund. Jeg er grundlæggende internationalist.

For svært at følge med i

Der er også en del af befolkning, som rent ud sagt er skrubforvirrede.

- Jeg har ingen ide om, hvad aftalen går ud på. Jeg er bare zonet helt ud. Det er simpelthen for meget for mig, fortæller Katie Jovic på 30 år, som arbejder med marketing i London, til DR Nyheder.

Katie Jovic mener ikke, at politikkerne har befolkningens bedste interesser for øje, når de forhandler, men at deres vedvarende skiftende datoer og aftaler kun handler om politisk spin.

- Det burde være spændene at følge med i, hvordan landets fremtid kommer til at se ud, men de gør det for svært for normale mennesker.

Hun er ikke den eneste, der har den opfattelse

Toby Murray er også faret vild i strømmen af informationer.

I går protesterede pro-EU-demonstranter imod brexit, da en ny aftale mellem EU og Storbritannien kom på plads. (Foto: © WILL OLIVER, Scanpix)

- Jeg forstår ikke det her mere. Jeg kan slet ikke gætte, hvad der kommer til at ske i morgen, hvad end jeg har gættet de seneste gange, har det altid været forkert.

Men han er klar til at gå på gaden på et budskab om at blive i EU i morgen.

- Jeg skal ikke se debatten mellem politikerne, men jeg vil gerne ud til demonstration i morgen.

- Jeg ved slet ikke, hvad jeg håber, jeg vil bare gerne have en udsættelse.